Ljubitelji marihuane također slave, legalizirale je četiri američke države

Ljubitelji marihuane također slave, legalizirale je četiri američke države

Foto: FAH

ČETIRI američke države prihvatile su na referendumima legalizaciju marihuane za rekreativnu upotrebu, a još tri za medicinsku.

Kalifornija, Massachusetts, Maine i Nevada ozakonile su rekreativnu upotrebu marihuane, a inicijativa je odbijena u Arizoni, javljaju američki mediji.

Arkansas, Sjeverna Dakota i Florida prihvatile su istodobno upotrebu marihuane u medicinske svrhe.

Marihuana je za rekreativnu upotrebu dosad bila ozakonjena na Aljasci, u državi Washington, u Oregonu i Koloradu te u saveznom distriktu glavnog grada Washingtona, a za medicinske svrhu u pola saveznih država.

Sjedinjene Države najveći su konzument droge u svijetu, pa zagovornici legalizacije marihuane tvrde da bi to pomoglo u suzbijanju ilegalnog tržišta narkotika.

Marihuana je najpopularnija droga u SAD-u, a 57 posto stanovnika, po istraživačkom centru Pew, zagovara njezino ozakonjenje. Prije samo deset godina taj je postotak bio znantno manji.

Međutim, njezino posjedovanje, upotreba ili prodaja i dalje je izvan zakona u većini država. U 2014. zabilježeno je 600 tisuća uhićenja zbog posjedovanje marihuane.

Neki stručnjaci vjeruju da će s ovakvim rezultatima na referendumima i širenjem tržišta marihuane, posebno kada je u pitanju najmnogoljudnija država Kalifornija, i eventualna legalizacija na nacionalnoj razini postati pitanje vremena.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara