Ljubljana: Glavni tajnik EPP-a podržao stranke desnog centra

GLAVNI tajnik Europske narodne stranke (EPP) Antonio Lopez Isturiz u utorak je u Ljubljani podržao blok stranaka desnog centra koje nastupaju na nedjeljnim izborima.

"Uvjeren sam da će tri slovenske stranke koje su članice EPP-a na izborima u nedjelju pobijediti i sastaviti vladu. Tako bi se lakše riješili i problemi s Hrvatskom, gdje je na vlasti HDZ koji je također u EPP-u", rekao je Isturiz.

Dodao je da očekuje da će vladu nakon izbora sastaviti Slovenska pučka stranka (SLS), Slovenska demokratska stranka (SDS) i demokršćanska Nova Slovenija (N.Si).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na konferenciji za novinare bio je i predsjednik SLS-a Janez Podobnik, sudionik prošlotjednog incidenta kod Plovanije.

Isturiz je rekao da je ponašanje hrvatske policije prilikom izgreda bilo neprihvatljivo, ali da je i reakcija vlade premijera Antona Ropa koji je najavio da će uskratiti potporu Hrvatskoj u približavanju EU-u bila zapravo "predizborni potez".

Podobnik je pak rekao da Istruiz dijeli njegovo mišljenje da Hrvatska mora uvažavati europske norme jer želi ući u EU, te da je gostu predstavio sve okolnosti incidenta na Plovaniji.

Ovogodišnji parlamentarni izbori u Sloveniji prvi su na kojima stranačke internacionale iz Europe sudjeluju u izbornoj kampanji "sestrinskih" stranaka u Sloveniji. Po zakonu o izborima izražavanje takve podrške nije zabranjeno, ali i dalje je zabranjeno primanje financijske potpore političkih stranaka iz inozemstva.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara