Ljubo Ćesić Rojs izbačen iz HDZ-a

Ljubo Ćesić Rojs izbačen iz HDZ-a

SREDIŠNJI odbor HDZ-a na sinoćnoj je sjednici, uoči 8. Općeg sabora stranke koji će održati u subotu 21. lipnja, jednoglasno odlučio trenutačno suspendirati Ljubu Ćesića Rojsa.

U priopćenju HDZ-a stoji da je Rojs isključen iz stranke "zbog višekratnog i stalnog javnog istupanja i djelovanja koje šteti ugledu i političkim interesima HDZ-a i koje je suprotno programu, Statuta i politici stranke".

Sve Rojsove afere

Kontroverzni zastupnik i umirovljeni general Ljubo Ćesić Rojs u javnosti je poznat po svojim neprimjerenim istupima u sabornici i aferama. Najnovija se dogodila krajem prošlog mjeseca kada se njegovo ime našlo na popisu pojedinaca kojima SAD blokiraju imovinu, i kojima je zabranjen ulaz u SAD. Na popisu je bilo najviše osoba iz BiH, među kojima i dva najtraženija optuženika Haškog suda, ratne vođe bosanskih Srba, Radovan Karadžić i Ratko Mladić. Bez određenog obrazloženja na popisu se našlo Rojsovo ime te imena bosanskih Hrvata Valentina Ćorića, Ante Jelavića i Stanke Sopte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ožujku Rojs se našao na meti slovenskog Ustavnog suda. Tada je Ciril Ribičič najavio tužbu protiv HDZ-ova zastupnika u Hrvatskome saboru te ga optužio da je, zajedno s nekoliko slovenskih i hrvatskih dužnosnika, sudjelovao u krađi milijuna dolara koje Slovenija duguje Hrvatskoj zbog neisporučivanja struje iz nuklearne elektrane Krško.

19. 02.2003. Zagrebačko državno odvjetništvo Rojsa je optužilo da je kao pomoćnik ministra obrane oštetio državu za više od 5 i pol milijuna kuna. Rojsa se tereti da je kao pomoćnik ministra obrane i načelnik Sektora za gospodarenje bez ovlasti zapovjedio izdavanje cigareta, kave i druge potrošne robe 66. cestovnoj pukovniji koja nije bila u sastavu hrvatskih Oružanih snaga, a ni Ministarstva obrane (MORH). Tužiteljstvo, naime, tvrdi da je Rojs u vrijeme priprema za dolazak Pape na splitski Žnjan 1998. neovlašteno 66. pukovniji nabavio robu u vrijednosti oko 2,3 milijuna kuna. Optužen je i da je odobravao korištenje ugostiteljskih usluga u restoranima i hotelima u vlasništvu MORH-a bez naknade, a ne teret tog ministarstva za više nogometnih klubova koji su gostovali u Zagrebu. Navodno je za to potrošio oko 200 tisuća kuna. Optužnica Rojsa također tereti da je neovlašteno otpisao dugovanje ´Hrvatskog dragovoljca´ prema MORH-u od oko 3 milijuna kuna.

Početkom godine u medijima su se pojavili napisi da je Rojs povezan s pukovnikom Željkom Maglovim, koji je osuđen za krađe automobila. Naime, istraga je pokazala da je Rojs kao načelnik MORH-ova Sektora za gospodarenje naručio i unaprijed platio 44 polovna automobila. 30 automobila dopremljeno je u Zagreb gdje je bila primopredaja, kojoj su prisustvovali Rojs i bosanski preprodavač sumnjivih automobila Ferdo Bašić. Rojs navodno nije bio zadovoljan polovnim automobilima pa je preuzeo samo njih osam.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara