Ljudski jezik ipak osjeća šest okusa?
LJUDSKI jezik, nakupina osjetljivih bradavica, možda ima mogućnost osjeta šestog okusa, najavili su znanstvenici s Instituta za genetiku u Philadelphiji.
Naravno, istraživanja su se vršila na miševima kod kojih je primijećena drugačija reakcija na okus kalcija. Receptori smješteni na jeziku miša drugačije su reagirali što je potvrđeno mjerenjem električne aktivnosti živaca između mozga i jezika.
Miševi su dobar temelj za istraživanja i postavljanje teza koje bi se mogle odnositi i na ljude s obzirom da miševi i ljudi imaju određeni broj zajedničkih gena. Ako su miševi osjetili gorko-kiseli okus kalcija, tad postoji velika vjerojatnost da bi ga osjetili i ljudi, piše znanstveni portal LiveScience.
Trenutno su čovjeku poznata četiri okusa, slatko, slano, kiselo i gorko, a mnogi znanstvenici tvrde kako postoji i peti okus - umami koji je specifičan za okus gljiva, soje, nekih sireva, uglavnom okus proteina.
Umami može pojačati slatkoću, smanjiti gorčinu jela i uravnotežiti slanost. Namirnice poput blitve ili kupusa imaju velik postotak kalcija što ljudi često izbjegavaju zbog njihovog gorkog i trpkog okusa dok je količina kalcija, koja se primjerice nalazi u čaši vode, ljudskom jeziku vrlo ugodna.
V.M.
Foto: jumpcut.com
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
Stiže fiskalizacija 2.0: Poduzetnici paničare zbog e-računa, evo što trebate znati
Pronašli smo igru koju će djeca stvarno koristiti i nešto naučiti uz nju
Ovaj mobitel ima sve. Ogroman ekran odličan je za filmove i serije
Znate li za trik s maslacem? Možda zato kolači ne ispadaju kako bi trebali
Najteže je naći poklon za one koji su nam najdraži. Imamo ideje koje će voljeti
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
Stiže fiskalizacija 2.0: Poduzetnici paničare zbog e-računa, evo što trebate znati
Pronašli smo igru koju će djeca stvarno koristiti i nešto naučiti uz nju
Ovaj mobitel ima sve. Ogroman ekran odličan je za filmove i serije
Znate li za trik s maslacem? Možda zato kolači ne ispadaju kako bi trebali