Lokalni izbori u Mostaru održat će se 20. prosinca

Lokalni izbori u Mostaru održat će se 20. prosinca
Foto: EPA

SREDIŠNJE izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine (SIP) je odlučilo kako će se lokalni izbori u Mostaru, prvi nakon 12 godina, održati 20. prosinca, odvojeno od lokalnih izbora u zemlji koji su ranije zakazani za 15. studenog.

Izbori za gradsko vijeće Mostara održat će se po novim pravilima i sukladno izmjenama izbornog zakona koje je početkom srpnja usvojio parlament BiH na temelju međustranačkog dogovora HDZ-a BiH i Stranke demokratske akcije (SDA).

Mostarci će birati 35 gradskih vijećnika iz šest izbornih jedinica i s posebne jedinstvene liste, a izabrani će potom će odlučivati tko će biti gradonačelnik.

Protiv izbora bio samo hrvatski član SIP-a

Posljednji su put izbori u Mostaru održani 2008. Dvije godine kasnije Ustavni sud BiH stavio je izvan snage izborna prava za taj grad, ocijenivši kako ona u praksi znače nejednaku vrijednost glasova građana koji su birali fiksni broj vijećnika iz određenih gradskih područja, bez obzira na broj ljudi koji u njima žive.

Nakon toga je trebalo punih deset godina da bi se vladajuća hrvatska i bošnjačka stranka dogovorile o novim pravilima. 

Za odluku da se u Mostaru nova lokalna vlast bira 20. prosinca je glasalo šest od sedam članova SIP-a, a protiv je bio jedino hrvatski član Vlado Rogić. Ocijenio je kako je neprimjerena provedba izbora neposredno uoči Božića.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara