London i Pariz traže prekid opsade sirijskih gradova i žurnu evakuaciju civila iz Madaje

London i Pariz traže prekid opsade sirijskih gradova i žurnu evakuaciju civila iz Madaje

Foto: FAH

FRANCUSKI i britanski veleposlanik u UN-u zatražili su u ponedjeljak prekid opsade sirijskih gradova, a voditelj humanitarnih operacija UN-a žurnu evakuaciju četiristotinjak civila iz Madaje u Siriji koja je već šest mjeseci pod opsadom sirijske vojske.

Sirijski veleposlanik je pak izjavio da nijedan civil nije umro od gladi u Madaji, protivno onome što tvrde humanitarne organizacije.

Vijeće sigurnosti je počelo konzultacije iza zatvorenih vrata u New Yorku o tom pitanju, dok je u Madaju, blizu Damaska, stigao konvoj s pomoći.

"Izgladnjivati civile je neljudska taktika kojom se koriste Asadov režim i njegovi saveznici", rekao je u priopćenju britanski veleposlanik u UN-u Matthew Rycroft.

"Sve opsade se moraju prekinuti kako bi se spasili civili i promicao mir u Siriji", dodao je.

Francuski veleposlanik Francois Delattre je rekao novinarima da je Francuska zatražila konzultacije zajedno sa Španjolskom i s Novim Zelandom "kako bi upozorila svijet na izgladnjivanje kao oružje terora koje kosi one najslabije".

"Nadam se da će Vijeće odaslati jedinstvenu i odlučnu poruku u tom smislu", dodao je.

Istaknuo je da poboljšanje humanitarnog stanja može samo pomoći političkom rješenju u Siriji, nepuna tri tjedna prije početka mirovnih pregovora između Sirijaca pod pokroviteljstvom UN-a.

"Međusirijski pregovori se ne mogu nastaviti bez poboljšanja sudbine civila", istaknuo je Delattre. Ne možemo tražiti od predstavnika sirijske oporbe da "pregovaraju s predstavnicima režima dok taj režim ubija njihovu djecu".

Novozelandski veleposlanik Gerard van Bohemen ocijenio je da je "taktika opsjedanja i izgladnjivanja jedna od najstrašnijih značajki sirijskog sukoba".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dolazak konvoja s pomoći u Madaju "ohrabruje, ali to je tek početak, potreban je stalan i slobodan humanitarni pristup", kazao je.

Gotovo 400.000 Sirijaca je uhvaćeno u stupicu, bilo da su pod opsadom vladine vojske ili naoružanih pobunjeničkih skupina, navodi UN.

"U Madaji nema gladi", ustvrdio je pak pred novinarima sirijski veleposlanik Bašar Džafari. "Sirijska vlada ne vodi i neće voditi politiku izgladnjivanja vlastitog naroda".

Rekao je da je vlada u listopadu odobrila dopremu pomoći u taj grad koja je morala biti dostatna za više od dva mjeseca, ali da su "teroristi u tome gradu" pokrali namirnice.

Informacije o gladi žele "sotonizirati" vlast Bašara al Asada i "potkopati" skore mirovne pregovore koji 25. siječnja trebaju početi u Ženevi, rekao je, optuživši Saudijsku Arabiju i Katar da šire "te laži i optužbe".

"Četiri stotine civila iz Madaje mora se odmah evakuirati" i UN se nada da će to biti "što prije", možda već u utorak, rekao je novinarima voditelj UN-ovih humanitarnih operacija Stephen O'Brien.

On je o stanju u Madaji i u drugim sirijskim gradovima neposredno prije izvijestio veleposlanike petnaesterih zemalja Vijeća sigurnosti koje su se sastale iza zatvorenih vrata.

Civili koje treba evakuirati su "u velikoj smrtnoj pogibli" i trpe od neishranjenosti i "drugih zdravstvenih tegoba", dodao je.

Da bi ih se sigurno evakuiralo kopnom ili zrakom, kazao je, potrebna su jamstva sirijske vlade, ali i "drugih strana".

Liječnici bez granica su upozorili da je od početka prosinca u Madaji 28 civila umrlo od gladi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara