London odbio dati diplomatski status Assangeu, ostaje zatočen u ekvadorskom veleposlanstvu

London odbio dati diplomatski status Assangeu, ostaje zatočen u ekvadorskom veleposlanstvu
Foto: Getty
 
VELIKA Britanija odbacila je zahtjev Ekvadora da se osnivaču WikiLeaksa Julianu Assangeu odobri diplomatski status, objavio je glasnogovornik britanskog ministarstva vanjskih poslova. 
 
Assange je više od pet godina zatočen u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu koje mu je 2012. dalo azil kako bi izbjegao izručenje u Švedsku zbog optužbi o silovanju. 
 
On je više puta odbacio te optužbe, tvrdeći da su one zavjera kako bi ga se izručilo Sjedinjenim Državama.
 
Švedsko tužiteljstvo ranije odustalo od istrage o navodnom silovanju
 
"Ekvadorska vlada je nedavno zatražila diplomatski status za gospodina Assangea ovdje u Britaniji", otkrio je glasnogovornik.
 
"Britanija je odbila taj zahtjev i ne razgovara s Ekvadorom po tom pitanju."
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
"Ekvador zna da je rješenje ovog pitanja da Assange napusti veleposlanstvo i suoči se s pravosuđem", dodao je glasnogovornik. 
 
Švedsko tužiteljstvo je u svibnju odustalo od istrage o navodnom silovanju, no britanska policija objavila je kako bi Assange u slučaju izlaska iz veleposlanstva ipak bio uhićen zbog kršenja uvjeta oko jamčevine. 
 
Dobio državljanstvo u Ekvadoru
 
Ime čelnika WikiLeaksa pojavilo se u ekvadorskoj bazi identifikacijskih brojeva, zbog čega se smatra da je vjerojatno dobio državljanstvo te južnoameričke države. 
 
Taj bivši haker razljutio je Washington objavom stotina tisuća tajnih američkih diplomatskih depeša u kojima su često izneseni veoma kritični stavovi o svjetskim čelnicima, od ruskog predsjednika Vladimira Putina do saudijske kraljevske obitelji. 
 
Assange je stoga za neke heroj koji je razotkrio zloupotrebe moći vlada i koji promiče slobodu govora, no za druge je kriminalac koji je otkrivanjem tajni potkopao sigurnost zapadnih država.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara