London, Pariz i Berlin traže hitnu istragu okolnosti Khashoggijeve smrti

London, Pariz i Berlin traže hitnu istragu okolnosti Khashoggijeve smrti
Foto: Epa

SAUDIJSKA ARABIJA mora pružiti činjenice kako bi se njezino objašnjenje o okolnostima smrti saudijskog novinara Jamala Khashoggija smatralo vjerodostojnim, stoji u zajedničkom priopćenju Londona, Pariza i Berlina objavljenom danas.

"Ništa ne može opravdati ubojstvo"

"Primili smo na znanje objašnjenja Saudijaca, no i dalje je potrebno hitno razjasniti što se točno dogodilo 2. kolovoza", stoji u zajedničkom priopćenju. 

"Ništa ne može opravdati ubojstvo i osuđujemo ga najstrožim mogućim riječima", stoji u izjavi Londona, Pariza i Berlina. 

"Hitna potreba za rasvjetljavanjem što se točno dogodilo (...) osim hipoteza koje je do sada iznosila saudijska istraga, sve to mora biti potkrijepljeno činjenicama da bi bilo vjerodostojno", navodi se. 

 "Britanska vlada želi da se imenuju odgovorni"

Britanski ministar za Brexit Dominic Raab u nedjelju je izjavio da objašnjenja Saudijske Arabije o smrti saudijskog novinara u saudijskom konzulatu u Turskoj "nisu vjerodostojna", isključivši pritom mogućnost prekida odnosa između Velike Britanije i Rijada.

"Ne, mislim da objašnjenja nisu vjerodostojna", rekao je Raab za BBC.

 "Britanska vlada želi da se imenuju odgovorni za njegovu smrt", dodao je. 

"Ne prekidamo odnos sa Saudijskom Arabijom jer treba znati razgovarati s partnerima ako na njih želite utjecati" objasnio je. 

Kanada je objašnjenja Rijada o smrti saudijskog novinara, koja je izazvala nevjericu i šokirala svijet, ocijenila "nevjerodostojnima i nesuvislima".

Njemačka ih smatra "manjkavima", Francuska je kazala da su "brojna pitanja ostala bez odgovora", a Europska unija je zatražila "transparentnu i temeljitu" istragu. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara