London sastavio popis s preko 45.000 "nepoželjnih" Bugara i Rumunja

VELIKA Britanija sastavila je tajnu listu s preko 45.000 "nepoželjnih" osoba iz Bugarske i Rumunjske koje bi mogle pokušati ući u zemlju kada se dvije bivše komunističke zemlje priključe EU sljedeće godine, piše The Sunday Times.

Britansko ministarstvo unutarnjih poslova procjenjuje da će 60.000 do 140.000 Bugara i Rumunja pokušati ući u Veliku Britaniju unutar godine dana od njihovog ulaska u EU.

Bugarska i Rumunjska trebale bi se priključiti 25-orici ili 1. siječnja 2007., ili godinu dana kasnije, o čemu će konačna odluka biti donesena ove jeseni.

Velika Britanija, Irska i Švedska jedine su među starim članicama EU koje su u potpunosti otvorile svoja tržišta rada građanima novih zemalja članica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dokument britanskog ministarstva upozorava da bi među Bugarima i Rumunjima koji će pokušati ući u zemlju mogle biti i osobe koje predstavljaju sigurnosni rizik, piše list.

Kada Bugarska i Rumunjska uđu u EU, bit će teže osobe koje predstavljaju sigurnosnu prijetnju za Veliku Britaniju vratiti u njihovu matičnu zemlju, budući da će one uživati ista prava kao i državljani Europskog ekonomskog prostora, te više neće trebati vizu za ulazak u Veliku Britaniju.

The Sunday Times kaže da je listu potencijalnih nepoželjnih osoba sastavila uprava za imigraciju ministarstva unutarnjih poslova na temelju podataka o Bugarima i Rumunjima koji su, između ostaloga, ranije pokušavali ući u Veliku Britaniju.

Vlada premijera Tonyja Blaira već je pod valom kritika jer je podcijenila broj migranata iz 10 zemalja koje su se EU priključile 2004. Vlada je predviđala oko 13.000 radnika svake godine, ali nedavno izvješće stručnjaka s londonskog sveučilišta govori o 600.000 ljudi kroz posljednje dvije godine, od kojih je pola Poljaka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara