Lovrinović: Stožer treba ukinuti

Lovrinović: Stožer treba ukinuti
Foto: Pixsell

SABORSKA oporba žestoko je u srijedu odgovorila na dvojbu Branka Hrga (HDS) je li „stvarno važnije“ da ministar zdravstva Vili Beroš bude u sabornici i sluša zastupnička „nadmudrivanja“ ili da radi „puno važniji posao“.

"Je li stvarno važnije da ministar Beroš, za kojega kažemo da leti po Hrvatskoj od problema do problema i sve promptno rješava, ovdje sjedi i sluša naša nadmudrivanja ili bi bilo puno važnije da radi posao koji je trenutno puno važniji“, zapitao se Hrg u raspravi o izmjenama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti i dao odgovor.  

Osobno smatra da bi ministrovo vrijeme bilo puno bolje iskorišteno da je negdje gdje postoji žarište problema s koronavirusom.

Drži da onima koji vode borbu protiv zaraze koronavirusom treba dati potporu te da sabor u ovoj situaciji ne treba biti „krvoločna politička scena“. "Ovo nije vrijeme za političke borbe, Sabor bi trebao biti potpora, a ne kritika onima koji ovaj proces vode", kaže Hrg.

Zaslužujete titulu "vladajućeg Pernara"

Arsen Bauk (SDP) uzvraća mu da je omalovažavanjem sabora i saborske rasprave povrijedio Poslovnik te zaslužio titulu „vladajućeg Pernara“. "Kao što je Pernar relativizirao mjere vlade, tako se iz vašeg nastupa mogao steći dojam da su zastupnici i njihova rasprava nepotrebni i štetni, da sprječavaju ministra da bude na terenu i da radi", odgovorio je Bauk Hrgu.

Miro Bulj (Most) poručuje mu da se radi o dodvorništvu i pokušaju da se sabor prikaže kao nepotrebno tijelo, a Vlahu Orepića (NP) brine „stigmatiziranje“ onog tko želi reći kritiku koja ima pozitivan cilj, ne zlu namjeru.

Izmjene Zakona, po kojima bi odluku o proglašenju epidemije zarazne bolesti donosila vlada, a odluku o proglašenju opasnosti od epidemije ministar zdravstva, oporba je iskoristila kako bi propitivala jesu li zakonite odluke koje je do sada donosio Nacionalni stožer civilne zaštite.

Ministar Beroš nije član Stožera pa se postavlja pitanje jesu li uopće zakonite odluke koje je Stožer donio, kazala je Snježana Sabolek (ŽZ), napominjući kako je u ime Ministarstva u Stožer imenovana Vera Katalinić Janković „koju nismo imali prilike čuti ni vidjeti“. Postavlja se pitanje pokušava li vlada naknadno legitimirati odluke Stožera, rekla je zastupnica.

Ukinuti Stožer!

Ivan Lovrinović (PH) najavljuje da će zakon podržati, ali i poručuje kako je vrijeme da se Stožer ukine, a ingerencije prenesu Ministarstvu zdravstva. Traži i da se jednom u dva dana, ne svaki dan, izvještava o broju zaraženih i umrlih jer sada je, kaže, dio ljudi izluđen tim podacima. Vladi poručuje da spriječi upotrebu pandemije u političke svrhe.

Oporba ustraje na tome da su pojedine odredbe predmetnog Zakona retroaktivne, da se u proteklom razdoblju de facto protuzakonito radilo. Zakon propisuje mjere koje će važiti unatrag i to je zbilja ozbiljno, a nepotrebno narušavanje pravnog sustava i pravne kulture, kaže Vesna Pusić (Glas) pa poziva da se to ne čini.

Akademik Željko Reiner (HDZ) odlučno odbacuje teze da se postupalo mimo zakona ili Ustava, hvali odličnu reakciju ministra i vlade na pandemiju. "Zdravlje građana mora biti na prvom mjestu, budimo svjesni da je ova pandemija nešto izuzetno ugrožavajuće i nemojmo je minorizirati", poručio je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara