Lovrinović: Tko je bankama dopustio pranje novca

Lovrinović: Tko je bankama dopustio pranje novca
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

ZASTUPNIK Ivan Lovrinović (PH) referirao se na informacije da su pojedine banke, a najčešće se spominje Zagrebačka, počele prati novac, poručivši kako pravo pitanje nije koja je banka to radila, nego tko je to dopustio. 

"U biznisu može činiti što tko hoće, ali onaj tko regulira, dužan je spriječiti takvu praksu", rekao je zastupnik te istaknuo kako je take pojave kod banaka trebala sprječavati Hrvatska narodna banka (HNB).

"Guverner Boris Vujčić dolazi u sabor svake godine, no u izvještajima koje podnosi nikad nije rekao da postoji pranje novca u Hrvatskoj", istaknuo je Lovrinović navodeći kako po njegovim informacijama to traje nekoliko godina. 
"Pitanje je zašto HNB nije ranije obavijestio javnost što se događa, HNB ima obvezu ispuniti određeni obrazac i dostavljati ga Europskoj središnjoj banci, znači li to da su i njih obmanuli, odnosno, ako su im javili, zašto Europska središnja banka šuti", upitao se zastupnik. 

Poručio je i kako je nemoguće da HNB, kao regulator banaka, ne zna što se u njima događa, s obzirom na to da svaki dan ima uvid u njihove račune. "HNB i guverner su znali što se događa, a očito su prešli preko toga", ustvrdio je Lovrinović. 

Zemlja urbanog kaosa

Zastupnik Giovanni Sponza (IDS) upozorio je na problem bespravne gradnje, navodeći da je u Istri situacija alarmantna, osobito u priobalju gdje bespravna gradnja na poljoprivrednom zemljištu "ide naprijed". 

"Uništava se plodno zemljište i pretvara u betonske ploče, situacija je izmaknula kontroli", rekao je Sponza kojemu je nerazumljivo da Državni inspektorat zatvara oči pred tim problemom, odnosno svjesno dopušta devastaciju državnog poljoprivrednog zemljišta. 

Postajemo zemlja u kojoj vlada urbani kaos, rekao je zastupnik, navodeći da su zbog svega gradonačelnici u Istri donijeli deklaraciju da se nadležnost sankcioniranja bespravne gradnje spusti na razinu gradova. 

Autoprijevoznici i koronavirus

Željko Lenart (HSS) skrenuo je pozornost na probleme s kojima se, zbog pojave koronavirusa, suočavaju autoprijevoznici koji su bili u Italiji ili tamo voze. Svi su na granici dobili rješenja da se moraju javiti dežurnom epidemiologu radi pregleda i nadzora od 14 dana, naveo je zastupnik, zapitavši se znaju li mjerodavni što za njih znači 14 dana ne voženja. 

Pozvao je vladu, odnosno resorna ministarstva, da razmotre mjere koje naređuju autoprijevoznicima jer će u suprotnom, kaže, mnogi propasti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara