Lubbers se zalaže za brzo razmještanje ISAF-a u provincijama

VISOKI povjerenik UN-a za izbjeglice (UNHCR) Ruud Lubbers založio se u četvrtak za brzo razmještanje Međunarodnih snaga (ISAF) u afganistanskim provincijama pod zapovjedništvom NATO-a kako bi se omogućio povratak izbjeglica.

"Izbjeglice nas stalno pitaju postoji li dobro formirana policija ili međunarodna vojna prisutnost u područjima iz kojih potječu", rekao je Lubbers na međunarodnoj konferenciji o sigurnosti u Berlinu, ističući kako je to njima "sasvim razumljivo, velika briga".

To brzo razmještanje ISAF-a i afganistanske policije neophodno je kako bi se izbjeglicama omogućio minimum sigurnosti, istaknuo je on.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Glavni tajnik Saveza Jaap de Hoop Scheffer zalaže se također za novo razmještanje ISAF-a u Afganistanu.

Dosadašnji povratak više od tri milijuna izbjeglica znak je povjerenja u središnju vladu i povrat stabilnosti u brojnim regijama nakon pada talibanskog režima, rekao je Lubbers.

UNHCR-u treba 112,5 milijuna dolara ove godine za programe namijenjene Afganistancima i Afganistanu u susjednim zemljama, poglavito Iranu i Pakistanu.

Operacija povratka afganistanskih izbjeglica jedna je od najvećih operacija ikada organiziranih u gotovo 50-godišnjoj povijesti Visokog povjerenstva UN-a.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara