Lučka kapetanija Pula: Mrlja na moru nije uočena, podaci se i dalje prikupljaju

LUČKA kapetanija Pula priopćila je večeras da se, nakon današnjeg izviđanja tijekom kojeg nije uočena naftna mrlja na moru, nastavlja prikupljanje podataka o dojavljenom onečišćenju iz tankera, te da će se sutra po potrebi izvršiti još jedan prelet istarskog akvatorija.

U priopćenju se kaže da je Kapetaniji danas u 14,45 sati Nacionalna središnjica traganja i spašavanja na moru - Rijeka javila da je od Kontrole leta Zagreb zaprimljena obavijest da jedan tanker zelene boje na poziciji u kursu 285 stupnjeva od Pulske zračne luke, na udaljenosti od oko 28 nautičkih milja, ispušta naftu u more. Brod se kretao u kursu 180 stupnjeva.

Radi što bržeg i efikasnijeg snimanja situacije, u dogovoru s Ministarstvom pomorstva, prometa i veza - Uprave pomorstva i Nacionalnom središnjicom traganja i spašavanja na moru, radarski su snimani svi brodovi na tom području, te je angažiran zrakoplov u sportskoj zračnoj luci Medulin koji je poletio sa stručnim djelatnikom Lučke kapetanije Pula u 17 sati.

Prilikom preleta, a prema radarskim snimcima, u to vrijeme na pretpostavljenim pozicijama bila su dva broda. Kako je utvrđeno, jedan je "Reful", koji asistira kod platforme "Ivana A", a drugi koji je odgovarao opisu, identificiran je kao tanker iranske zastave "Iran Semnan". On je plovio u kursu 140 stupnjeva, brzinom od oko 14 čvorova na udaljenosti od 16,4 nautičkih milja od naše obale van teritorijalnog mora Republike Hrvatske.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon identifikacije broda izvršena je kontrola akvatorija iz zraka na području zapadno od Vrsara do Kamenjaka, na udaljenosti od 26 nautičkih milja od obale prema otvorenom moru. Pomnim promatranjem morske površine nisu uočene nikakve uljne mrlje - onečišćenja. Nešto nakon 18 sati završeno je prelijetanje, kaže se u priopćenju pulske Lučke kapetanije koje potpisao kapetan Josip Lazarić.

Iste je podatke u svojoj izjavi večeras navela i glasnogovornica Ministarstva pomorstva prometa i veza Marina Halužan.

Novim priopćenjem oglasio se večeras i Državni centar za obavješćivanje. U njemu objašnjava da je objavljenu informaciju da će ekipa iz Lučke kapetanije i policija izaći na more i zaustaviti brod Državni centar dobio iz pulskog Gradskog centra za obavješćivanje. S obzirom da izviđanjem nije uočena mrlja, pretpostavlja se da se radilo o manjem zagađenju, koje je more uzburkano jugom raspršilo, kaže se u priopćenju. Ako se utvrdi istinitost o zagađenju mora, poduzet će se mjere protiv zagađivača, navodi se u priopćenju Državnog centra za obavješćivanje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara