Luda za oružjem: Kako je dosadno predgrađe postalo pozornicom jednog od najgorih pokolja u povijesti SAD-a?

Luda za oružjem: Kako je dosadno predgrađe postalo pozornicom jednog od najgorih pokolja u povijesti SAD-a?

Foto:  AFP

AMERIČKA policija dan nakon pokolja  u osnovnoj školi u Newtownu, u američkoj saveznoj državi Connecticut još uvijek nije službeno objavila identitete poginulih osoba. Kako je objasnio glasnogovornik državne policije Paul Vance s tim će se čekati sve dok ne državni ured za patologiju obavi do kraja svoj posao. 
 
Motiv i dalje misterij
 
Policija i dalje detaljno "češlja" područje oko škole, svaki pedalj se prolazi i dva puta. Službeno izvješće policije naglašava kako je riječ o "dugom i mukotrpnom procesu" koji će trajati još najmanje dva dana prije nego što se utvrde svi detalji strašnog čina. 
 
Podsjetimo, 20-godišnji Adam Lanza, prvo je ubio svoju majku Nancy u obiteljskoj kući, a onda se uputio u školu njenim automobilom. Upao je u razrede za prvašiće te za predškolski uzrast. Sasvim je sigurno i to je potvrđeno da ubojica nije imao pomagače te da je u školu ušao nasilnim putem. Sa sobom je imao četiri komada oružja, a na sebi pancirku.
 
Nakon pokolja  napadač se ubio pucnjem u glavu zbog čega je njegova identifikacija u prvim trenucima bila otežana. U ovom masakru ubijeno je ukupno 28 osoba, među kojima je 20 djece i to u dobi između pet i deset godina. 
 
"Motiv ubojstva i dalje je misterij", rekao je glasnogovornik Vance dodajući da su u obiteljskoj kući našli vrlo bitne dokaze o motivima ovog suludog čina, no o čemu se točno radi nije htio govoriti.
 
Majka je bila fanatični ljubitelj vatrenog oružja 
 
"Skupljamo mrvice. Dio po dio. Uskoro ćemo imati kompletnu sliku kako se i zašto dogodio ovakav slučaj", rekao je Vance. No i dalje ostaje nepoznato niz detalja kao onaj kada je Lanza točno ušao u školu i kada je počeo pokolj. Naime, škola ima sigurnosni sustav i provjeru pa je nepoznato kako je to Lanza zaobišao. Ono što se sada zna sa sigurnošću je kako je Nancy Lanza imala registrirano brojno oružje, uključujući pištolje Glock i Sig Sauer te Bushmaster strojnicu. Nancy je prema izjavama niza svjedoka bila fanatični ljubitelj vatrenog oružja. 
 

Suludi ubojica imao je pristup još barem tri druge vrste vatrenog oružja, a tek bi istraga trebala pokazati kako je do njega i došao. Navodno je prije nekoliko dana bezuspješno pokušavao za sebe kupiti još jedan pištolj. 
 
Nikada nije zatražena stručna pomoć
 
Isto tako, ono što se za sada zna je da je Lanza bio neuravnotežen, asocijalan i psihički rastrojen. Bio je vrlo povučen, a bitan detalj njegove biografije je činjenica da se nije htio fotografirati za školski godišnjak. Njegovi roditelji su se nedavno razveli, a od tada počinju i njegovi problemi sa depresijom. Razvod se dogodio 2009. godine, a ubojica je ostao živjeti s majkom. Četiri godine stariji brat Ryan se uskoro iselio.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Unatoč činjenici da je Adam Lanza očigledno imao psihičkih problema, njegova obitelj nikada nije zatražila liječničku pomoć. 
 
"Mislili su da mu ne treba stručna pomoć", rekla je Marsha Lanza, ubojičina teta.    
 
Dosadno predgrađe pozornica jednog od najgorih masakra u povijesti  SAD-a
 
U gotovo svim medijskim izvještajima u SAD-u naglašava se kako je Newtown izuzetno mirno predgrađe sa 27.000 stanovnika, jedva stotinjak kilometara sjeveroistočno od New Yorka. Nikada do sada nisu imali teške kriminalističke slučajeve, a ubojstva su bila izuzetno rijetka. Sve do jučer kada se dogodio jedan od najgorih masakra u povijesti - gore je bilo samo 2007. godine kad su u masakru u sveučilištu Virginia Tech ubijene 32 osobe. 
 
Izrazi sućuti iz cijelog svijeta
 

 
U SAD-u će četiri dana trajati vrijeme žalovanja za malim žrtvama, a za to vrijeme iz cijelog svijeta stižu izrazi sućuti. Jedan od prvih stigao je iz Ujedinjenih naroda koje je poslao Ban Ki Moon. 
 
"Ubiti nevinu djecu to je nezamisliv čin mržnje", napisao je glavni tajnik UN-a u svojoj poruci narodu SAD-a. 
 
Britanska kraljica koja gotovo nikada ne komentira događanja izvan Britanije, bila je užasnuta detaljima masakra što je i naglasila u svojoj poruci američkom predsjedniku Baracku Obami. 
 
"Duboko sam pogođena a i tužna posebno zbog činjenice da među ubijenima ima toliko djece", napisala je britanska kraljica. 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara