Ludbreg, centar svijeta - centar poduzetništva

Ludbreg, centar svijeta - centar poduzetništva

Foto. Press

NACIONALNI EEPA ( Europska nagrada za promociju poduzetništva) 2016 Odbor za vrednovanje i odabir projekata prijavio je dva hrvatska projekta iz dvije različite kategorije, na EU razinu za daljnje natjecanje. Grad Ludbreg prijavio je projekt: Ludbreg, centar svijeta - centar poduzetništva, a riječ je o kategoriji: Poboljšanje poslovnog okruženja. Europske nagrade za promicanje poduzetništva identificiraju i prepoznaju najuspješnije promotore poduzetništva i poduzetničkog duha diljem Europe, predstavljaju najbolje prakse i politike za razvoj poduzetništva, podižu svjesnost o dodanoj vrijednosti poduzetništva i potiču i nadahnjuju potencijalne poduzetnike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Plasman u drugi krug natjecanja na EU razinu, ovisio je i o ovogodišnjoj konkurenciji na nacionalnoj razini pa se tako uz veliki Zagreb našao i ponovo dokazano samo uvjetno rečeno mali Ludbreg i to zahvaljujući entuzijazmu, naporima i spoznaji koju o poduzetništvu imaju i šire na dobrobit poslovne zajednice, institucija, građana i budućih generacija. Grad Ludbreg ovime je dokazao da prepoznaje inovativne politike na nacionalnoj, regionalnoj ili lokalnoj razini koje promiču start-up i rast poduzeća, poduzećima pojednostavljuje zakonodavne i upravne postupke i uvodi načelo "počnimo od malih" u korist malih i srednjih poduzeća. - Prijavu na natječaj koja je uključivala i izradu kratkog filma radili smo vlastitim snagama. Natječaj je objavila Europska komisija s ciljem promocije poduzetništva, a sudjeluju sve zemlje Europske unije. Svaka zemlja članica predlaže svoje kandidate za dodjelu nagrade. Nakon što je hrvatska komisija odredila da Ludbreg predstavlja Hrvatsku s ponosom ćemo biti dio reprezentacije koju čini još Grad Zagreb. Ovo je veliki uspjeh ne samo za nas kao jedinicu lokalne samouprave već i za naše poduzetnike. Sve to nije došlo slučajno, već je rezultat dugogodišnjeg rada i suradnje s poduzetnicima, stvaranja dobre poduzetničke klime i privlačenja domaćih investicija, ali i onog što se posebno u današnjem trenutku cijeni, a to su međunarodne investicije. - kaže Dubravko Bilić, ludbreški gradonačelnik.Lukaps i Ducati

Upravo spomenute strane investicije ne zaobilaze Ludbreg. Jedna od najvećih tvrtki na svijetu u području farmaceutske industrije kupila je ludbrešku tvornicu tvrdih želatinastih kapsula Lukaps, a sada će investirati još 35 milijuna eura i otvoriti nova mjesta u Ludbregu.- Investicijski ciklus započinje u kolovozu ove godine. Cilj nam je u razgovorima s njima, a koji su već započeli, da ta investicija bude samo dio još većeg investicijskog ciklusa u Ludbreg. Potencijala s njihove strane za to ima, a ono što je nama posebno važno ima i želje s njihove strane da se taj program dodatno proširi i s novim proizvodnim pogonima i u posve novom smjeru. – rekao je gradonačelnik Bilić te dodao kako je lokalna uprava uspješna upravo u osiguravanju uvjeta za investicije i u privlačenju novaca iz fondova. Ove godine bit će ostvaren veći dio investicije, a projekt bi trebao biti u potpunosti završen kroz dvije i pol godine. Investicija od 35 milijuna eura promijenit će vizuru grada. Za sada će se s najavljenom investicijom izgraditi novi pogon od 20-ak tisuća četvornih metara, povećati proizvodni kapacitet sa sedam na 10 milijardi kapsula godišnje te povećati broj zaposlenih sa 140 na 330. Druga investicija je ona talijanskog tehnološkog diva, tvrtke Ducati. - Uz investiciju tvrtke Ducati komponenti od sedam milijuna eura s 40-ak novih radnih mjesta, smješteni smo na središnju poziciju gospodarskog razvoja Hrvatske. Novi proizvodni pogon tvrtke Ducati komponenti već je pod krovom i ne zaostaju niti jedan dan za svojim planom, a s početkom jeseni očekujemo početak građevinskog dijela, a zatim i zapošljavanje novih ljudi. - pojašnjava Bilić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?