KORONAVIRUS

Cirkus u Srbiji: Vučić prvo terorizirao građane pa organizirao golemi korona-party

Cirkus u Srbiji: Vučić prvo terorizirao građane pa organizirao golemi korona-party
Foto: EPA/Srdjan Ilic/PIXSELL

PARLAMENTARNI izbori u Srbiji trebali bi se održati 21. lipnja, a sudeći po jučerašnjem uvodu u predizbornu kampanju može se očekivati cirkus. Izbori su inače trebali biti održani u travnju, ali su odgođeni zbog pandemije covida-19.

Naime, sinoć je pred Narodnom skupštinom održano okupljanje par tisuća pristalica Srpske napredne stranke (SNS) predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji su tamo dovedeni da podrže štrajk glađu dvoje zastupnika SNS-a, Aleksandra Martinovića i Sandre Božić.

Istovremeno je pred Skupštinom održan i protest podrške opozicijskom zastupniku Dveri Bošku Obradoviću, koji je također štrajkao glađu. 

Štrajk glađu vlasti protiv opozicije

Cijeli igrokaz sa štrajkovima glađu započeo je pak živopisni zastupnik Miladin Ševarlić, koji na posao dolazi u narodnoj nošnji i opancima, no on ga je onda protestno prekinuo jer su mu, kako je rekao, počeli štrajkati poznatiji zastupnici, pa je on kao "idejni tvorac štrajka glađu" pao u drugi plan. 

Ševarlić se za štrajk glađu odlučio zbog nemogućnosti da pridobije kolege u Skupštini za raspravu o Kosovu i “povredama cjelovitosti Srbije”, a Obradović mu se onda pridružio sa zahtjevom da se prekine izborni proces te da započnu pregovori vlasti i opozicije.

I Vulin zaprijetio da će štrajkati glađu

SNS-ovci su kao objašnjenje za svoj štrajk glađu ponudili priču o tome da je na stepenicama pred Skupštinom napadnut zastupnik Marijan Rističević pa su tražili od nadležnog tužiteljstva da reagira na to. Rističevića je navodno napao već spomenuti Obradović.

U teatru kakav je srbijanska politička scena nije se lako snaći, jer teško je naći neku državu svijeta u kojoj vlast štrajka glađu zbog štrajka gladi opozicije, a da će stupiti u štrajk glađu zaprijetio je i ministar obrane Aleksandar Vulin, koji se time po n-ti put diskvalificirao za ministarsku funkciju, jer ministar obrane sigurno ima važnijeg posla.

>> Vučić u pandemiji koronavirusa Srbiju vodi u propast

>> Bijesne reakcije u Srbiji na Indexov članak: "Napali ste Srbiju i Aleksandra Vučića"

Pritom je pitanje je li itko od četvero zastupnika doista štrajkao glađu, jer su svi s vremena na vrijeme sa stepenica ispred Skupštine ulazili u zgradu Skupštine, u kojoj su mogli bez problema nešto pojesti.

Dvodnevni politički igrokaz je kulminirao već spomenutim organiziranim okupljanjima pristalica SNS-a i Dveri, vjerojatno jedine stranke na političkoj sceni Srbije prema kojoj se Vučić čini kao umjerenjak i razumna osoba, koji su masovno kršili sve moguće epidemiološke mjere, doslovno se gurajući s masom drugih ljudi, većina njih i bez zaštitnih maski.

Vučićevo suludo obraćanje naciji

A gdje je u svemu tome glavni protagonist srbijanske političke scene?

Predsjednik Vučić je jučer u 20 sati zakazao obraćanje naciji, koje je bilo prenošeno uživo na svim režimskim televizijama, u kojemu je pokušavao glumiti neutralnog državnika, iako je bilo jasno da zapravo počinje s predizbornom kampanjom. Od svega što je Vučić napričao vrijedi izdvojiti njegovu posve neuvjerljivu tvrdnju kako će on razgovarati s Martinovićem da prekine štrajk glađu, ali ne može garantirati da će u tome uspjeti, kao da itko još vjeruje da se išta što čine kadrovi SNS-a događa mimo Vučića.

Nakon Vučićevog izlaganja krenula su naručena novinarska pitanja, u kojima su zaposlenici Vučiću bliskih medija većinom napadali opoziciju, ali i satiričare koji Vučića ismijavaju, dok je on objašnjavao da je sve to krunski dokaz kako u Srbiji postoji potpuna sloboda medija.

Glavni epidemiolog: Posljedice okupljanja očekujemo za sedam do deset dana

Suludo okupljanje pred Skupštinom nije mogao opravdati ni Vučićev glavni epidemiolog dr. Predrag Kon, koji je dosad neumjereno hvalio predsjednika Srbije. 

"Sinoćnje okupljanje ne može proći bez posljedica koje se mogu očekivati za sedam do deset dana", rekao je Kon za TV Prvu.

“Imam nultu toleranciju za masovna politička okupljanja. Ne osjećam se odgovornim za neprovođenje mjera, za to je odgovorna vlast”, naglasio je Kon.

Hajrić: Vlasti su organizirale protest pred Skupštinom

Kako bismo pokušali razbistriti što se to događa u Srbiji obratili smo se za komentar beogradskom sociologu i političkom analitičaru Dariju Hajriću.

Prvo nas je zanimalo kako gleda na sinoćnji “korona-party” pred Skupštinom. Zašto su vlasti uopće dozvolile takvo okupljanje i to nakon što su tjednima trenirali strogoću nad građanima Srbije u pandemiji koronavirusa, koja je daleko od kraja.

“Vlasti su dozvolile protest pred Skupštinom zato što su ga one i organizirale”, kaže Hajrić za Index.

Vučićeve "nevladine organizacije"

“Iza okupljanja formalno stoji stanovito „udruženje mladih“, vladina nevladina organizacija koja SNS-u služi kao vrlo providan paravan za prljavije poslove, ali čak je i predsjednik Vučić priznao da su u pozivanju i dopremanju statista sudjelovali odbori njegove stranke. Razlog za prosvjed je to što predsjednik nije u stanju otrpjeti ni najmanju kritiku pa poput školarca ima tantrume kojima skreće pozornost s opozicije na sebe. Tako smo došli u bizarnu situaciju da vlast ide demonstrirati protiv opozicije. Radi to na svoj uobičajeni način, imitirajući je čak i kad u tome nema nikakve logike, ne bi li obesmislila postupke opozicije. Ne treba nas čuditi što su usput prekršene i mjere koje su zvanično još uvijek na snazi te pravila koja nalaže zdrav razum: Srpska napredna stranka je do sada više puta pokazala da su joj ljudski životi manje važni od vlastitog rejtinga. Na kraju krajeva, čovjek koji im je na čelu je na tome sazdao političku karijeru”, objašnjava Hajrić.

>> Apokaliptični prizori iz Srbije: Vučićevi huligani pale baklje po krovovima zgrada

Dveri stvaraju više štete nego koristi

A što je s opozicijom u svemu tome i hoće li ona bojkotirati izbore kako je donedavno najavljivala?

“Opozicija ponovo djeluje razjedinjeno. Neke od stranaka su namirisale koliki je gnjev građana vlast navukla na sebe lošim menadžmentom krize te ga pokušavaju kapitalizirati izlaskom na izbore. Fragmenti Demokratske stranke se više bave međusobnim trvenjem nego stjecanjem podrške među građanima. Dveri, kako vidimo, nastoje eskalirati situaciju, ali budući da je riječ o tvrdoj desnici stvaraju opoziciji više štete nego koristi. Problem s bojkotom leži u tome što on ima efekta jedino ako ga se drže svi pa predsjednik ostane sam sebe driblati na izborima i zabijati golove u praznu mrežu. Sa svakom novom opozicijskom strankom koja riješi izaći na izbore, oni dobivaju na legitimitetu, raste izlaznost i iluzija demokratskog procesa se obnavlja”, smatra Hajrić.

>> Desničari u Srbiji napali ministre ispred skupštine, uhićeno 15 osoba

Vučić je vodio kampanju tijekom pandemije

On ističe da Vučić i SNS zapravo nisu ni prekidali kampanju tijekom čitavog trajanja pandemije. 

“Konferencije za štampu Kriznog štaba služile su više kao platforma za napad na slobodne medije i mehanizam kontrole štete nastale brljotinama vlasti nego kao mjesto za informiranje. Sada kada je kampanja i formalno nastavljena valja očekivati istovjetan pristup kao u ranijim izbornim ciklusima: zloupotrebu budžetskog novca i državnih resursa u svrhu promocije SNS-a, nastavak medijskog ispiranja mozga i kompletan arsenal negativne kampanje usmjeren ka opoziciji. Greške i budalaštine načinjene u borbi protiv pandemije bit će proglašene pobjedama, na sličan način na koji je Milošević proglasio „pobjedu“ nad NATO paktom 1999. godine. Monopolizacija medija omogućava Vučiću gaslighting kompletne nacije: manipuliranje građanima do točke u kojoj su spremniji da povjeruju da oni nešto nisu dobro razumjeli nego da posumnjaju da je Vođa griješio podsmjehujući se pandemiji i kasneći s nabavkom opreme”, kaže Hajrić.

Izbori u Srbiji nisu fer i slobodni

S obzirom na stanje stvari u Srbiji, teško se može govoriti o slobodnim i fer izborima.

Hajrić kaže da se izbori u Srbiji već godinama vode u potpuno neregularnim uvjetima.

“Vremenom su pretvoreni u sredstvo za ritualno razbijanje i ponižavanje opozicije, ali i građana koji su prosto antirežimski nastrojeni, a nemaju za koga glasati. Opozicija nakon njih tradicionalno ulazi u novu rundu samooptuživanja, lideri koji ostaju na čelu stranaka gube legitimitet, a oni koji se mijenjaju ne donose ništa novo jer im je prostor za djelovanje mizerno mali. Pošto se državne institucije koje bi trebale biti brana apsolutizmu prave mrtve, a Zapad i dalje surađuje s takvim režimom, ne možemo reći da je glavni problem nesposobnost opozicije. Istina je da ona ima običaj pucati sebi u koljena glupim potezima, ali radi to i Vučić svakodnevno. Razlika je samo u tome što on ima u rukama apsolutno sve poluge vlasti pa može sebi priuštiti takvo što”, zaključuje Dario Hajrić.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara