Lufthansa strahuje da će dioničari odbiti dogovorenu državnu pomoć

Lufthansa strahuje da će dioničari odbiti dogovorenu državnu pomoć
Foto: EPA

NJEMAČKA zrakoplovna tvrtka Lufthansa upozorila je u utorak da će možda morati podnijeti zahtjev za zaštitom od vjerovnika ako dovoljan broj dioničara ne podupre dogovor o državnoj pomoći u vrijeme koronakrize.

Upozorenje je objavljeno nakon što je dioničar Heinz Hermann Thiele oštro kritizirao devet milijardi eura vrijedan dogovor o pomoći, napomenuvši da je povećao udio u kompaniji na više od 15 posto i izrazivši nadu da će se istražiti više alternativnih opcija.

U razgovoru za novine Frankfurter Allgemeine Zeitung Thiele je rekao da nije zadovoljan dogovorom koji njemačkoj vladi daje 20 posto udjela u Lufthansi, kao i dva mandata u njenom nadzornom odboru.

Nije želio reći hoće li na izvanrednoj skupštini dioničara 25. lipnja glasati protiv dogovora, napominjući tek da bi alternativa izravnom udjelu države u kompaniji mogao biti neizravni udio, preko državne razvojne banke KfW.

Dioničari Lufthanse moraju se registrirati kako bi prisustvovali izvanrednoj skupštini, a odazove li ih se više od 50 posto, za izglasavanje dogovora o državnoj pomoći bit će dovoljna obična većina, poručuju iz kompanije.

Izvršni odbor očekuje 50-postotnu dolaznost, što bi značilo da će dvije trećine nazočnih morati glasati za prijedlog, dodaju.

„S obzirom na najnoviju objavu najvećeg pojedinačnog dioničara tvrtke Heinza Hermanna Thielea, odbor smatra kako je moguće da stabilizacijski paket neće dobiti dvotrećinsku većinu glasova koja bi u ovom slučaju bila potrebna“, priopćila je Lufthansa.

„To bi značilo da će, prema zakonu o insolventnosti, Deutsche Lufthansa nekoliko dana nakon skupštine možda morati podnijeti zahtjev za zaštitom od vjerovnika ako se odmah ne nađe drugo rješenje“, poručili su iz njemačke zrakoplovne tvrtke.

Prema tom zakonu, uprava u slučaju podnošenja zahtjeva za zaštitom od vjerovnika nastavlja s radom, pri čemu u većini slučajeva dobiva rok od tri mjeseca da sroči plan za izbjegavanje stečaja.

Lufthansa je teško pogođena obustavom putovanja radi suzbijanja koronavirusa, a početkom tjedna objavila je da do 22. lipnja želi postići dogovor s predstavnicima radnika o ukidanju 22 tisuće radnih mjesta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara