Luka Bebić: Ako je Tuđman zločinac, onda sam i ja zločinac!

Luka Bebić: Ako je Tuđman zločinac, onda sam i ja zločinac!

Foto: Tomislav Kristo / Cropix

"AKO JE odgovoran Franjo Tuđman, onda sam odgovoran i ja", bila je jedna od prvih reakcija Luke Bebića, predsjednika Hrvatskog sabora, na presudu kojom je Ante Gotovina dobio 24, a Mladen Markač 18 godina zatvora. Bebić je istaknuo da je Tuđman vodio hrvatski narod u njegovim najtežim trenucima i da je ponosan što je bio njegov bliski suradnik.

"Poštujemo pravni sustav, ali ovo je prvenstveno politička presuda", kaže Bebić. Dokaz da su Gotovina i Markač osuđeni po političkoj, a ne pravnoj osnovi, predsjednik Sabora pronašao je u činjenici da se sudac Orie tijekom čitanja presude pozivao samo na tvrdnje Tužiteljstva. Argumente obrane nije niti jednom spomenuo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne smijemo klonuti duhom. Generali Gotovina i Markač nisu zločinci, oni su predvodili legitimnu i legalnu operaciju Oluja i trebaju našu potporu. Ne kažem da pojedinačnih zločina u Oluji nije bilo, ali nije to nikakav organizirani zločinački pothvat, što je temelj ove presude", kazao je Bebić.

Bebić je također pozvao na dostojanstvo i ozbiljnost, kazavši kako je sada najvažnije naoružati se argumentima i stvoriti pravnu strukturu koja će se boriti za dostojanstvo Domovinskog rata. "Nismo vodili operacije na tuđoj teritoriji, nismo bili agresori. Radili smo ono što radi svaki narod koji želi svoju slobodu", kaže Bebić.

"Zašto se nitko nije sjetio spomenuti da je 20 dana nakon Srebrenice ista sudbina možda čekala i Bihać? Operacijom Oluja deblokiran je Bihać u kojem je okruženju bilo sto tisuća ljudi, ne deset tisuća kao u Srebrenici. Možemo samo pretpostaviti što bi bilo u Bihaću da se ta operacija nije dogodila. Zašto to nitko ne želi priznati? Zašto samo traže način kako osuditi Hrvatsku i natjerati nas da se branimo za ono što je bilo potrebno učiniti?", zapitao se Bebić. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara