Luki Bebiću nije jasno zašto bi Sabor trebao raspravljati o sporazumu Kosor-Pahor

Tekst: Petar Vidov
Foto: Vladimir Dugandžić / Cropix

LUKA BEBIĆ već nas je svojim obraćanjima s mjesta rezerviranog za predsjednika Hrvatskog sabora navikao na činjenicu da mu (pre)često predmeti rasprave nisu sasvim jasni. Stoga nas niti njegova izjava kako ne zna zašto bi Sabor trebao raspravljati o dogovoru Jadranke Kosor i Boruta Pahora koji je rezultirao deblokadom hrvatskih pregovora s Europskom unijom nije pretjerano iznenadila.

Bebić ne vidi povod za raspravu

"Velika pobjeda tihe diplomacije", podsjećamo, vrlo brzo je zamrljana izjavama koje je u Sloveniji davao Pahor, a koje se najjednostavnije mogu sumirati tvrdnjom kako je natjerao premijerku Kosor da Sloveniji "pokloni" izlaz na otvoreno more. Prema tvrdnjama oporbenog zastupnika Damira Kajina, to znači da će Hrvatska izgubiti 115 kilometara kvadratnih teritorija na moru.

"Ne znam o čemu bi tu Sabor trebao raspravljati", rekao je Bebić u emisiji Hrvatskog radija "S Markova trga", iako je i hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo da dogovor Kosor-Pahor u svojoj osnovi sadrži sporazum kako će se razgovori o graničnom sporu nastaviti temeljem prijedloga Ollija Rehna iz 15. lipnja ove godine.

Prvi ili drugi prijedlog, pitanje je sad

"Sabor je već prihvatio prvi prijedlog Ollija Rehna i ne vidim nikakav posebni razlog za ponovnu raspravu", rekao je Bebić, koji je valjda previdio da je Kosor pregovore pristala nastaviti na temelju drugog Rehnovog prijedloga, čiji detalji u javnost nikad nisu službeno izašli, ali tadašnji ga je premijer Sanader proglasio neprihvatljivim i poručio Slovence da odu od Berlusconija tražiti izlaz na more jer im ga Hrvatska neće dati.

No, sve je to za Bebića manje bitno, on za raspravu za koju se oporba trga rukama i nogama ne vidi povoda, već samo ponavlja mantru koju je Sanader davno naučio sve članove svoje Vlade. "Nećemo članstvo u EU kupovati teritorijem", poručuje Bebić, a sve kritičare sporazuma koji je sklopila premijerka Kosor upućuje da ponovo pročitaju pismo poslano švedskom predsjedništvu EU pa će se uvjeriti da nema "nikakvih izdajničkih namjera".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara