Luksemburg: Još je prerano reći "da" ili "ne" Hrvatskoj

EUROPSKA unija smatra da je još uvijek prerano reći "da ili ne" za početak pristupnih pregovora s Hrvatskom 17. ožujka, izjavio je u petak izvor u luksemburškom predsjedništvu EU za francusku agenciju AFP.

"Još nije došao trenutak da kažemo da ili ne", kazao je taj diplomat uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u ponedjeljak u Bruxellesu.

"Ništa se ne može odlučiti danas" i zasad moramo činiti "najveći mogući pritisak kako bi Hrvati shvatili da je početak pristupnih pregovora isključivo u njihovim rukama", dodao je drugi diplomatski izvor.

Ministri vanjskih poslova EU-a će u ponedjeljak u Bruxellesu razgovarati o suradnji Hrvatske s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

U zajedničkoj izjavi koja se treba donijeti po završetku susreta, europska dvadeset petorica trebaju upozoriti da Hrvatska mora "poduzeti nužne mjere radi potpune suradnje" s ICTY-jem i da se "zadnji optuženik koji je preostao", Ante Gotovoina, mora "pronaći i predati Den Haagu u najkraćem roku", rekao je isti izvor.

"Dakako, pitanje o Gotovini je presudno", istaknuo je luksemburški diplomat. "Trenutak da se kaže da ili ne, doći će tek kasnije, uoči 17. ožujka", dodao je.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara