M. Granić: S HSLS-om nije dogovorena izborna koalicija

PREDSJEDNIK DC-a Mate Granić potvrdio je danas da s HSLS-om nije dogovorena izborna koalicija, odnosno da nije postignut dogovor oko zajedničkih izbornih lista u Slavoniji i dvije dalmatinske županije.

DC u tim izbornim jedinicama traži dva prva i dva druga mjesta na zajedničkim izbornim listama, rekao je Granić na konferenciji za novinare.

"Uvjeren sam da bismo zajedno mogli biti najmanje treća politička snaga na izborima i za tu suradnju vodstvo DC-a ima snažnu potporu svog članstva", rekao je Granić dodavši kako još postoji mogućnost za prijeizbornu ili poslijeizbornu koaliciju.

DC nema prigovora na moguće koalicijske partnere, a konačni će dogovor ovisiti o procjeni stanja na terenu, naglasio je Granić. Priznao je da postoje veliki problemi oko postizanja dogovora o suradnji, ali da će učiniti maksimalni napor kako bi bila dogovorena.

Ponovio je da Hrvatska u skladu s međunarodnom konvencijom o pravu mora ima pravo proglasiti gospodarski pojas, ali je zamjerio hrvatskoj Vladi što to pitanje otvara u predizborno vrijeme koje nije pravi trenutak za rješavanje problema sa susjedima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podsjetio je da je proglašenje gospodarskog pojasa u Hrvatskom saboru pokrenuto prije tri godine.

Smatra da je hrvatska diplomacija propustila izboriti da Slovenija prihvati međunarodnu obvezujuću arbitražu za razgraničenje u Piranskom zaljevu.

Histeričnom je ocijenio slovensku reakciju na izjavu ministra vanjskih poslova Picule da parafirani granični sporazum sa Slovenijom ne vrijedi jer ga je hrvatska Vlada povukla.

Ustvrdio da prema međunarodnoj konvenciji o pravu mora Slovenija nikako ne može dobiti izlaz na otvoreno more.

Osvrnuo se i na zabrinjavajuće probleme velikog hrvatskog vanjskog duga i deficita platne bilance rekavši da će rješavanje tih problema čekati novu vladu koja će morati pronaći novi model odnosa prema MMF-u. Za hrvatsko gospodarstvo jedino je izvozna orijentacija moguće rješenje, rekao je dodavši da DC ima rješenje za te probleme.

Na konferenciji za novinare DC-a bio je i zastupnik Konzervativne stranke u Britanskom parlamentu Michael Trend koji je govorio o suradnji s ostalim strankama slične političke orijentacije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara