M. Petir protiv favoriziranja samo jedne ponude za sisačku Željezaru

SABORSKA zastupnica HSS-a Marijana Petir, kao inicijatorica razgovora o budućnosti Željezare Sisak u vladinu Uredu za socijalno partnerstvo, danas je u priopćenju izjavila da ´o prodaji Željezare, prema Zakonu o stečaju, ne mogu razgovarati župan Đuro Brodarac, ni ministar Davorko Vidović, a ni hrvatski predsjednik Stjepan Mesić´ jer po Zakonu o stečaju o prodaji odlučuju stečajna uprava, Stečajno vijeće Trgovačkog suda i Odbor vjerovnika.

Petir u priopćenju ističe da se ´ne smije favorizirati nijedna ponuda dok o njima mjerodavno tijelo ne zauzme stajalište´.

Ističe da ´u pregovorima od novog vlasnika Željezare Sisak treba tražiti jamstvo kvalitetne međunarodne banke i jaku socijalnu klauzulu´, te da je ´potrebno mišljenje radnika´.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Špekulacijama u javnosti umanjuje se pregovaračka pozicija Hrvatske, zaključila je Petir.

Predsjednik države Mesić primio je 21. siječnja ministra Vidovića, župana Brodarca, sisačkog gradonačelnika Dinka Pintarića i predstavnika ruske kompanije ´Mečelj´ iz Čeljabinska za jugoistočnu Europu Viktora Trigubka, kada je i potpisan protokol o namjeri ´Mečelja´ da kupi Željezaru u Sisku. Trigubko je izjavio da će ´Mečelj´, ako se prihvati njegova ponuda, zadržati svih 1700 sadašnjih radnika Željezare i 1. ožujka pokrenuti proizvodnju u tvornici.

Željezaru Sisak 20. siječnja, u pratnji župana i gradonačelnika, posjetili su predstavnici ´Mečelja´ koji su o kupnji razgovarali sa stečajnim upraviteljem Ilijom Marićem. Predstavnik ´Mečelja´ Viktor Trigubko sinoć je, u nazočnosti župana Brodarca i posrednika Edina Todorovca, razgovarao s predstavnicima Koordinacije sindikata za opstojnost Željezare, koji su načelno podržali ponudu ´Mečelja´ kao najpovoljniju i najprihvatljiviju, uz zahtjev da se nastave pregovori i s ostala četiri ponuđača - slovačkom ´Podbrezovom´, austrijskim ´Olmaxom´, talijanskom ´Zincitalijom´ i švicarskim ´Dufercom´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara