Maček o privatizaciji Istre d.d.: Ponuda nema veze s ugovorom

NEKOLIKO dana nakon što je Index objavio podatke o nepravilnostima prilikom privatizacije 65,75 posto dionica društva "Istra d.d. " u stečaju, glasnogovornik hrvatske Vlade Ratko Maček u razgovoru za Index je ustvrdio kako su objavljeni podaci netočni te kako se iz dijela objavljenih sadržaja vide tek neki elementi ponude, dok sami ugovor o privatizaciji daje drugačiju uvid u stanje stvari.

"To je odbijeno, nisu oni (Puljanka d.d.) jamčili niti jednim jedinim dijelom s bilo kakvom imovinom poduzeća. To je abnormalna glupost, apsolutno nevjerojatno." - kazao je Vladin glasnogovornik.

Upitan da prokomentira usporedbe privatizacije "Istre d.d. " s pokušajem privatizacije "KIM-a" na način da se kao sredstvo osiguranja privatizacijske ponude dade založno pravo na nekretninama ponuditelja, i to na zajedničkim nekretninama "Puljanke" i "Istre d.d. " u stečaju, Maček inzistira da se radi o laži.

"Radi se o najnormalnijoj transakciji. 158 milijuna kuna oni (Puljanka d.d.) moraju dokapitalizirati, od toga 50-ak milijuna ove godine tj. do konca 2007. To je apsolutna laž koja nema veze s pameću, a koje se netko sjetio vjerojatno ponesen primjerom KIM-a. To apsolutno nema veze s pameću." - kategoričan je Maček.

"Takvo nešto ne bi dopustili niti KIM-u, nema šanse. Da Šimić nije odustao i da se išlo u potpisivanje ugovora, to se ne bi dopustilo." - dodaje Vladin glasnogovornik.

Ponuda nema veze s ugovorom

Maček ističe kako ponuda nema veze s privatizacijskim ugovorom koji je jedini bitan i relevantan u cijelom slučaju.

Na upit da nam omogući uvid u ugovor Maček nas je uputio na Hrvatski fond za privatizaciju kojemu pak treba poslati pismeni upit sa zahtjevom za uvid u ugovor.

Tijekom dana više puta smo neuspješno pokušali doći do potpredsjednika Vlade i predsjednika Upravnog odbora Hrvatskog fonda za privatizaciju Damira Polančeca, čiji je mobitel bio nedostupan.

Čini se kako kao jedino rješenje slučaja ostaje javno objavljivanje sadržaja ugovora o privatizaciji "Istre d.d. " koji bi trebao otkriti je li "Puljanka" kupila dionice Istre temeljem spornog založnog prava nad njenim nekretninama i je li između ostalog ispoštovala ugovorne obveze iz segmenta ulaganja financija u tvrtku.

I.K.
Foto: M.P.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara