Macron čestitao Merkel, želi nastaviti "iznimno važnu" europsku suradnju

Macron čestitao Merkel, želi nastaviti "iznimno važnu" europsku suradnju

Foto: Hina

FRANCUSKI predsjednik Emmanuel Macron objavio je u na svom Twitter računu da je nazvao njemačku kancelarku Angelu Merkel kako bi joj čestitao na ponovnom izboru, izrazivši uvjerenost da će njih dvoje "odlučno" nastaviti sa svojom iznimno važnom suradnjom.

"Nazvao sam Angelu Merkel kako bih joj čestitao. Odlučno ćemo nastaviti našu iznimno važnu suradnju za Europu i za naše zemlje", napisao je Macron.

Oslabljena na izborima

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Angela Merkel, koja je na dužnosti kancelarke već provela tri mandata, odnosno 12 godina, na čelu njemačkih konzervativaca, oslabljena je na nedjeljnim izborima povijesnim uspjehom nacionalističke desnice te teškoćama pronalaženja partnera za formiranje vladajuće koalicije.

Njemački liberali, vjerojatni partneri Angele Merkel u budućoj vladi, najavili su kako će se suprotstaviti prijedlogu proračuna u euro zoni koji zagovara francuski predsjednik Macron. 

Novi francuski predsjednik nije štedio napora od izbora u svibnju kako bi obnovio snažnu vezu između Pariza i Berlina, s namjerom "obnavljanja" Europe nakon potresa koji je izazvao Brexit.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara