Macron ipak otpustio svog zaštitara koji je pretukao prosvjednika

Macron ipak otpustio svog zaštitara koji je pretukao prosvjednika
Foto: EPA

FRANCUSKI predsjednik Emmanuel Macron je, nakon što su se pojavile "nove činjenice", odlučio otpustiti zaštitara iz svog osiguranja koji je snimljen kako na prosvjedima u svibnju tuče prosvjednika, rečeno je iz predsjednikovog ureda u petak.

Policija je u svezi incidenta u četvrtak ispitala prosvjednika, odvojeno je priopćio ured tužitelja.

Macron se našao na udaru kritika nakon što je list Le Monde otkrio da je predsjednikov ured prije gotovo tri mjeseca na kratko suspendirao tjelesnog čuvara zbog napada na prosvjednika i predstavljanja za policajca, ali o tome nije obavijestio nadležna tijela.

"Predsjednik je informiran o novim činjenicama koje bi mogle potvrditi da je Alexandre Benalla počinio prekršaj", rekao je agenciji Reuters  jedna dužnosnik u predsjedničkoj palači.

"Zbog toga je predsjednik odlučio pokrenuti postupak otpuštanja Alexandra Benalle", dodao je dužnosnik.

Na video snimci se vidi kako na prosvjedima 1. svibnja jedna osoba s policijskom kacigom i identifikacijskom oznakom vuče jednu ženu i potom tuče prosvjednika. On je kasnije prepoznat kao pripadnik predsjednikovog osiguranja.

Tijekom posljednja 24 sata francuskim su medijima dominirale polemike oko slučaja, a oporbeni čelnici su Macrona kritizirali jer nije odmah otpustio Benallu i zato što je prešutio incident.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara