Macron ne popušta, želi da Francuzi rade dvije godine više

Macron ne popušta, želi da Francuzi rade dvije godine više
Foto: EPA

FRANCUSKA vlada ne popušta pred zahtjevima sindikata te je u prijedlog zakona uključila spornu klauzulu kojom se dob za odlazak u punu starosnu mirovinu povećava sa 62 na 64 godine, dok postoje znakovi da višetjedni ulični prosvjedi protiv mirovinske reforme gube na snazi.

Vlada želi zamijeniti 42 mirovinske sheme jednim univerzalnim bodovnim sustavom i povisiti dobnu granicu za odlazak u punu mirovinu sa 62 na 64 godine, zbog čega su francuski sindikati organizirali masovne prosvjede koji traju nekoliko tjedana.

Nastavljaju se pregovori sa sindikatima

Vlada će poslati prijedlog zakona odjelu za mirovinsko osiguranje, koji će dati svoje mišljenje. Prema prijedlogu zakona, dob za punu starosnu mirovinu povećava se na 64 za osobe rođene 1965. i ranije.

Prema prijedlogu, i dalje se u mirovinu može ići sa 62 godine, ali radnici koji se odluče tada umiroviti neće dobiti maksimalan iznos mirovine. Ako Macron uspije progurati zakon, postat će prvi poslijeratni francuski vođa koji je uzdrmao mirovinski sustav.

Pregovori sindikata i premijera Edouarda Philippea nastavit će se i danas. Radikalni sindikati traže od vlade da odustane od prijedloga, dok je najveći francuski sindikat, reformistički CFDT, otvoren za jedinstvenu mirovinsku shemu, ali je poručio kako je povećanje dobne granice "prelazak crvene linije".

Stotine tisuća ljudi prosvjedovale su u gradovima širom Francuske, ali je odaziv bio manji nego na prijašnjim prosvjedima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara