Macron: Nema novog dogovora, Britanija postaje vazal SAD-a

Macron: Nema novog dogovora, Britanija postaje vazal SAD-a
Foto: Hina, EPA

FRANCUSKI predsjednik Emmanuel Macron nepopustljivo je rekao premijeru Borisu Johnsonu da nema dovoljno vremena da se pregovara o cijelome novom dogovoru o Brexitu.

Na svojem prvom inozemnom putovanju otkad je preuzeo premijersku dužnost prije mjesec dana Johnson je upozorio njemačku kancelarku Angelu Merkel i Macrona da će se 31. listopada suočiti s potencijalno neuređenim Brexitom bez dogovora ako Europska unija ne pristane na novi dogovor.

Sudbina Velike Britanije leži samo u Johnsonovim rukama, rekao je Macron, dodajući da bi, iako izlazak bez dogovora nije scenarij poželjan za EU, blok bio spreman za takvu mogućnost.

"Želim biti vrlo jasan: u mjesecima koji slijede nećemo naći novi dogovor o povlačenju koji jako odstupa od originala", rekao je francuski čelnik u dvorištu Elizejske palače stojeći pored Johnsona.

No dodao je: "Nitko neće čekati do 31. listopada a da se ne potrudi pronaći dobro rješenje."

Francuski predsjednik u svojem je govoru jasno dao do znanja da neće popustiti. Kako piše Reuters, Macron je dodao i da će Britanija postati "mlađi partner SAD-a".

"Mogu li troškove tvrdog Brexita za Britaniju, jer će Britanija biti glavna žrtva, podmiriti Sjedinjene Države? Ne", rekao je Macron dodavši kako bi moglo doći do povijesne vazalizacije Britanije.

Johnson vjeruje da se mogu dogovoriti

Johnson je rekao Macronu da želi dogovor o Brexitu i vjeruje da ga je još uvijek moguće postići u razdoblju do krajnjeg roka 31. listopada.

Rekao je da je "jako ohrabren" onime što je čuo od njemačke kancelarke Angele Merkel za vrijeme pregovora i susreta u Berlinu u srijedu.

"Pustimo da se obavi Brexit, pustimo da se obavi osjetljivo i praktično i u interesu obje strane i nemojmo čekati do 31. listopada", rekao je Johnson. 

"Napredujmo u produbljivanju i jačanju prijateljstva i partnerstva između nas", dodao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara