Macron: Moguć je posebni sporazum Britanije i EU-a

Macron: Moguć je posebni sporazum Britanije i EU-a

Foto: Hina

POSEBAN sporazum između Ujedinjene Kraljevine i Europske unije, kako to priželjkuje britanska vlada, nakon Brexita je moguć, izjavio je francuski predsjednik Emmanuel Macron u razgovoru za BBC čiji su dijelovi objavljeni danas.

Na pitanje hoće li Britanija imati "vlastito rješenje" za veze s EU-om nakon što napusti europski blok, odgovorio je da "hoće".

"Naravno, imat ćete svoje vlastito rješenje (...) ali to posebno rješenje će morati biti u suglasju s očuvanjem jedinstvenog tržišta", kazao je Macron.

Ti novi odnosi bi mogli biti dublji od običnog sporazuma o trgovini, nastavio je Macron, ali i upozorio da Britanija neće moći birati kojim aspektima jedinstvenog tržišta želi imati otvoreni pristup.

Prema njegovim riječima, Britanija ne bi mogla imati puni pristup tržištu ako ne bi pridonosila proračunu EU-a, ako ne bi prihvatila tzv. "četiri slobode" uključivo slobodno kretanje radnika te jurisdikciju Europskog suda pravde.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čvrsti stav EU-a po tim pitanjima naveo je britansku premijerku Theresu May da isključi mogućnost stalnog britanskog članstva u jedinstvenom tržištu.

May tvrdi da slobodno kretanje radnika i jurisdikcija ECJ-a nisu u skladu s rezultatima referenduma o izlasku iz Unije..

"Budući odnosi između Britanije i EU-a mogli bi biti nešto između punog pristupa tržištu i trgovinskog sporazuma", kazao je Macron.

Izlazak Britanije iz EU-a predviđen je za ožujak 2019. Naglasivši kako "poštuje" tu odluku Britanaca, Macron je rekao da zbog nje "žali".

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara