Macron proglasio 24. travnja Danom sjećanja na genocid nad Armencima

Macron proglasio 24. travnja Danom sjećanja na genocid nad Armencima
Foto: EPA

FRANCUSKI predsjednik Emmanuel Macron je proglasio 24. travnja Nacionalnim danom sjećanja na genocid nad Armencima, što je pitanje koje redovito izaziva trzavice između Turske i zemalja EU-a.

Macron je tako ispunio obećanje koje je dao tijekom predizborne kampanje 2017., da će unijeti u kalendar dan sjećanja na taj događaj, što je gesta koju su Armenci u Francuskoj nestrpljivo očekivali.

Francuski je predsjednik svoju odluku objavio na godišnjoj večeri Koordinacije vijeća armenskih organizacija u Francuskoj.

"Francuska je prije svega zemlja koja zna pogledati povijesti u oči, koja je osudila među prvima ubojiti progon armenskog naroda", rekao je Macron.

Francuska je 2001. službeno priznala genocid nad Armencima.

Na ovaj je način Emmanuel Macron također odao počast francuskom šansonijeru armenskog podrijetla Charlesu Aznavouru koji je umro 1. listopada prošle godine.

Počast je odao i skladatelju Michelu Legrandu preminulom u siječnju, čija je majka bila armenskog podrijetla.

Turska priznaje da su mnogi Armenci koji su živjeli u Osmanskom carstvu bili ubijeni u sukobima s osmanskim snagama tijekom Prvog svjetskog rata, ali spori brojke i odlučno odbacuje termin genocid koji koristi velik broj zemalja kada govori o tom masakru.

Po Armeniji, radilo se o genocidu u kojem je poginulo približno milijun i pol Armenaca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara