Macron zove Xija, Merkel i Junckera da razgovaraju o trgovini i klimi

Macron zove Xija, Merkel i Junckera da razgovaraju o trgovini i klimi
Foto: EPA

EMMANUEL MACRON će se sljedeći tjedan u Elizejskoj palači sastati s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, s kancelarkom Angelom Merkel i s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom kako bi razgovarali o trgovini i o klimi, priopćila je u četvrtak Elizejska palača.

Sastanak bi se trebao održati sljedećeg tjedna u utorak, objavljeno je. Na tom susretu dosad neviđenog formata, koji je francuski predsjednik predložio svom kineskom gostu koji će boraviti u posjetu Francuskoj, Europljani žele "pronaći dodirne točke između Europe i Kine" u vezi s pitanjima poput multilateralizma i provedbe Pariškog sporazuma, ističe ured francuskog predsjednika.

Razgovori na razini Europe

"Ocijenili smo da je nužan jer se razgovori moraju održati na razini Europe, a ne samo Francuske, kako bismo obranili multilateralizam", ističe Elizejska palača koja podsjeća da su "Francuska i Njemačka dugo išle prema Kini kao suparnice".

"To je povijesni susret koji je dio dugoročne perspektive, prije summita EU-Kina 9. travnja i summita o putovima svile koji se krajem travnja održava u Kini", obrazložio je Pariz koji ocjenjuje da je to "također važan korak Kine".

Bit će to ujedno prigoda da Europljani objasne Kini svoje stajalište, pa i strategiju koju su u četvrtak definirali u Bruxellesu.

Susret se događa u prilikama dok traju trgovinski pregovori SAD-a i Kine u kojima "Europa ne kani biti puki promatrač", dodao je isti izvor.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara