Madeleine McCann viđena u Amsterdamu

"MOJE ime je Maddie i ona nije moja mama", riječi su koje je djevojčica nalik na nestalu Britanku Madeleine McCann navodno uputila prodavačici u jednoj amsterdamskoj trgovini.

Prema pisanju The Suna, djevojčica je u amsterdamsku trgovinu došla u društvu sumnjivog para, nedugo nakon što je prijavljen njen nestanak iz portugalskog ljetovališta Praia da Luz. Iako su djevojčicu snimile nadzorne kamere, snimka nikad nije pokazana obitelji McCann.

Anna Stam, 41-godišnja prodavačica u trgovini s potrepštinama za zabave, tvrdi kako je vidjela Maddie u društvu para, koji je rekao da su iz cirkusa. Policiju je pozvala oko mjesec dana nakon Madeleineinog nestanka, kad je priču o tome pročitala na internetu i shvatila da je i sama možda bila svjedokinjom. O tome je 18. lipnja prošle godine nizozemska policija izvijestila portugalske detektive, koji su cijeli događaj prešutjeli Madeleineinim roditeljima, Kate i Gerryju McCannu.

Privatni detektivi koje su unajmili McCannovi sinoć su se zaputili u Amsterdam kako bi pokušali slijediti trag. Glasnogovornik obitelji je rekao: "Ako je to bila Madeleine, sramota je što se to zataškalo. Moramo istražiti što se ovdje dogodilo". Da je djevojčica navodno viđena i u Amsterdamu, otkriveno je nakon što je u javnost procurio dio od 20.000 policijskih spisa o slučaju Madeleineinog nestanka.

"Ona je stranac, odvela me od moje mame"

Prodavačica Anna Stam je navela kako je sumnjivi par sa sobom imao dvoje živahne djece, međutim primijetila je još jednu djevojčicu, koja je stajala u kutu trgovine. "Imala je tri do četiri godine. Njena smeđa ravna kosa bila je vezana u konjski rep. Kosa joj je dosezala negdje do ramena. Imala je blijedo lice i velike izražajne oči. Iako je imala mračan pogled, mislim da su joj oči bile plavo-zelene. Ono što me zainteresiralo je to što nije pokazivala gotovo nikakve emocije", rekla je Stam istražiteljima.

"Onda mi je pristupila i na engleskom me upitala: 'Znate li gdje je moja mama?' Rekla sam joj da je njena majka malo dalje u trgovini, među policama, a ona mi je tad odgovorila: 'Ona nije moja mama'. Pitala sam je tko je ona ta žena, a djevojčica je rekla: 'Ona je stranac, odvela me od moje mame'. Primijetila sam da djevojčica jako dobro govori engleski, bez naglaska. Potom sam je upitala kako se zove. Učinilo mi se da je rekla 'Moje ime je Maggie', no kad sam ponovila ime, djevojčica me ispravila: 'Ne, moje ime je Maddie'. Još se uvijek sjećam toga, jer sam u tom trenutku pomislila kako ima neobično ime. Tad sam je upitala kad je posljednji put vidjela mamu. 'Odveli su me s odmora', rekla mi je", ispričala je Stam, dodajući kako joj djevojčica nije znala reći gdje je bila na odmoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema policijskom dosjeu, djevojčica je u trgovinu stigla u društvu muškarca u dobi između 35 i 40 godina, koji je imao male brkove. Stam je rekla: "Nije izgledao kao dobra osoba. Mislim da je govorio portugalski". S njim je bila i žena, otprilike istih godina. Bila je vitka, uskog lica i plave kose vezane u konjski rep. U govoru joj se osjetio francuski naglasak, a prodavačici je rekla da imaju mali cirkus u Francuskoj.

"Sve mi se činilo vrlo čudno. Čula sam i kad je žena zvala djevojčicu. Nije je zvala Maddie, već nekim dužim imenom. Moguće da je rekla Madeleine, međutim nisam sigurna. Par je, između ostalog, kupio i vlasulju, maske i klaunovo odijelo", ispričala je Stam.

Tražio dva milijuna eura za informaciju o Maddie

U jednoj od policijskih datoteka stoji i podatak o tome kako je jedan Nizozemac od Gerryja McCanna tražio dva milijuna eura. U e-mailu kojeg je poslao Madeleineinom ocu, pisalo je kako zna gdje je Maddie i tko su njeni otmičari.

Od Gerryja je tražio da mu donese 500.000 eura predujma. Kad ga je policija uhitila, otkriveno je da se radi o besposličaru koji je e-mail poslao iz jednog internet caffea i koji je cijelu priču izmislio. "Bilo mu je dosadno pa se odlučio malo poigrati osjećajima Madeleineinih roditelja", navelo je tužiteljstvo.

I.M.
Foto: The Sun / FBI

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara