Mađari potvrdili da im je bivši makedonski premijer predao molbu za azil

Mađari potvrdili da im je bivši makedonski premijer predao molbu za azil
Foto: EPA

MAĐARSKA vlada danas je potvrdila da je primila molbu za azil od bivšeg makedonskog premijera Nikole Gruevskog, koji je u bijegu od ponedjeljka nakon presude na dvije godine zatvora zbog zloporabe ovlasti.

"Nikola Gruevski je predao molbu za azil nadležnim mađarskim vlastima", naveo je ured premijera Viktora Orbana u priopćenju.

Gruevski (48) je jučer naveo da je pobjegao u Mađarsku i tamo zatražio "politički azil", a tu informaciju do sada Budimpešta nije komentirala.

Nije se odazvao na odsluženje zatvorske kazne

Makedonsko pravosuđe je u ponedjeljak izdalo uhidbeni nalog protiv bivšeg čelnika desnice, koji se nije odazvao na odsluženje zatvorske kazne izrečene u listopadu.

Makedonski premijer Zoran Zaev je u srijedu tražio od Mađarske da ne pruži utočište "kriminalcima i da poštuje međunarodne običaje uskraćivanjem prihvata osoba osuđenih u nekoj pravnoj državi protiv kojih je izdan međunarodni uhidbeni nalog".

"Makedonija je strateški partner i važan saveznik Mađarske", istaknula je mađarska vlada u priopćenju i zajamčila da će razmotriti molbu Nikole Gruevskog "s pravnog stajališta".

Bivši šef stranke VMRO-DPMNE Nikola Gruevski vodio je zemlju od 2006. do 2016. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara