Mađarska: Ako migranti promijene rutu, podići ćemo ogradu i na granici s Rumunjskom

Mađarska: Ako migranti promijene rutu, podići ćemo ogradu i na granici s Rumunjskom

Foto: FAH

MAĐARSKA je spremna brzo podići ogradu i na granici s Rumunjskom ako migranti promijene rutu i umjesto preko Hrvatske krenu preko te zemlje, najavio je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto. Šef mađarske diplomacije rekao je Reutersu da su južne granice EU-a i dalje širom otvorene za kontinuirani dolazak stotina tisuća migranata.

Tvrdi da za zaustavljanje priljeva migranata preko duge grčke morske granice trebaju deseci tisuća zajedničkih europskih policajaca i vojnika.

"Da nije tragično, bilo bi smiješno slušati kako europski dužnosnici govore o stotinama policajca Frontexa kao rješenju problema", rekao je Szijjarto.

"Ako Grci ne žele sudjelovati u traženju rješenja, moramo razgovarati s Bugarima i Makedoncima", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Frontex jača prisutnost u Grčkoj

Europska pogranična agencija Frontex najavila je da će pojačati svoju nazočnost u Grčkoj kako bi ta zemlja bolje kontrolirala priljev migranata preko Sredozemlja do Europe.

Mađarska je već podigla ograde na granicama sa Srbijom i Hrvatskom. Reuters napominje kako je ta mjera izazvala kritike Bruxellesa, ali su nakon toga prepreke počele podizati i Austrija i Slovenija.

Službeni Beč najavio je da će na svojoj granici poduzeti nove mjere kako bi obuzdao priljev migranata, a Slovenici su najavili da će odmah nakon toga i oni poduzeti iste mjere na granici s Hrvatskom. Za očekivati je i da će Hrvatska potom nekako reagirati kako ne bi postala 'hot spot'.
Szijjarto je naglasio da je Mađarska već izvršila pripreme za slučaj da migrantski val zbog toga skrene prema Rumunjskoj.

"Bude li potrebno, spremni smo početi graditi ogradu na granici s Rumunjskom već idući dan", kazao je mađarski ministar. "Vjerojatnije je nego ikada da će se šengenska granica premjestiti na sjevernu grčku granicu (s Bugarskom i Makedonijom)", rekao je Szijjarto.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara