Mađarska se brani pred UN-om: Želimo sačuvati homogeno kršćansko društvo

Mađarska se brani pred UN-om: Želimo sačuvati homogeno kršćansko društvo

Foto: Hina

MAĐARSKA je pred UN-om branila svoja protuimigrantska stajališta, rekavši da je odlučna sačuvati homogeno kršćansko društvo.

UN-ovo povjerenstvo za građanska i politička prava, koje se sastoji od neovisnih stručnjaka, počelo je dvodnevnu raspravu o Mađarskoj, manje od tri tjedna od parlamentarnih izbora.

Premijer Viktor Orban rekao je na skupu u četvrtak da se birači moraju boriti protiv "vanjskih snaga i međunarodnih sila" koje njihovoj zemlji žele natovariti masovnu migraciju.

"Tužno iskustvo"

"Kao prvo, vlada je uvjerena u to da mađarski narod ima pravo živjeti u sigurnosti, bez straha od terorističkih zločina", rekao je pred povjerenstvom mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.

Mađarska je 2015. imala "tužno iskustvo" kada je kroz nju prošlo oko 400.000 migranata na putu u zapadnu Europu "ignorirajući sva pravila", dodao je.

Mađarska je odgovorila dizanjem ograde i odbacivanjem prijedloga EU-a da se migranti prema određenim kvotama rasporede po zemljama članicama. Većina migranata bili su muslimani koji su bježali pred sukobima i siromaštvom na Bliskom istoku.

"Kršćansko homogeno društvo"

"Mađarska vlada nije primala ilegalne migrante niti će to činiti u budućnosti", istaknuo je Szijjarto.

"Mi Mađari živjeli smo prošlih 1000 godina u kršćanskom društvu, integriranom i homogenom društvu. To nam je neprocjenjivo i zato na tome ustrajemo", rekao je mađarski ministar.

Dodao je kako nevladine organizacije koje lobiraju za više tolerancije prema migrantima nisu izabrane i ne predstavljaju mađarski narod.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara