Mađarska osudila sirijskog migranta na pet godina zatvora zbog pobune na granici

Mađarska osudila sirijskog migranta na pet godina zatvora zbog pobune na granici
Foto: EPA

SUD u Mađarskoj osudio je muškarca s dvojnim, sirijskim i ciparskim državljanstvom na pet godina zatvora zbog prelaženja granice za vrijeme pobune tijekom migrantske krize. 

Ahmed Hamed bio je u grupi migranata koji su ušli u Mađarsku iz Srbije 16. rujna 2015. i gađali policajca kamenjem prije nego što su stotine migranata probile graničnu ogradu, a policija uzvratila vodenim topovima i suzavcima.

U ožujku je prvotno osuđen na sedam godina zatvora zbog ilegalnog prelaska granice i sudjelovanja u tzv. "terorističkom činu" tijekom sukoba s policijom na granici. Konačnom presudom, kazna je smanjena na pet godina. 

Potvrđena presuda

Sud je potvrdio i prethodnu presudu prema kojoj bi se Hamed trebao protjerati iz Mađarske na deset godina. 

Slučaj Hameda istaknuo se u izvješću o vladavini prava u Mađarskoj, što je prošlog tjedna kulminiralo odlukom bez presedana Europskog parlamenta o sankcioniranju Mađarske zbog ignoriranja pravila EU-a o demokraciji, građanskim pravima i korupciji.

Protuimigrantskim stavovima premijera Viktora Orbana, Mađarska se usprotivila kolegama članicama Europske unije, Njemačkoj i Francuskoj. Osim izgradnje žičane ograde na južnoj granici, Mađarska je pooštrila imigracijske propise i suzbila djelovanje nevladinih organizacija koje Orban optužuje za podržavanje ilegalne imigracije. 

Skupina za ljudska prava Amnesty International smatra da je klauzula o terorizmu nepropisno primijenjena u slučaju Hameda. U utorak su uputili peticiju mađarskom ministarstvu pravosuđa kojom su zatražili njegovo oslobođenje.  

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara