Mađarska prihvatila stotine migranata iz Venezuele

Mađarska prihvatila stotine migranata iz Venezuele
Foto: EPA

MAĐARSKA je primila stotine izbjeglica mađarskog porijekla iz krizom pogođene Venezuele u sklopu vladinog programa koji uključuje lokalnu humanitarnu organizaciju, prenosi informativni portal Index.hu.

Taj medij piše kako je Mađarska pokrenula program prije gotovo godinu dana uz pomoć humanitarne udruge Malteškog reda koja je organizirala transfer tražitelja azila iz Venezuele u Mađarsku.

Šef Orbanovog ureda: Govorimo o Mađarima, a Mađare ne smatramo migrantima

Glasnogovornik malteške organizacije u Mađarskoj odbio je komentirati taj slučaj zbog sigurnosti tih migranata.

Službenik vlade istaknuo je kako ne postoji kontradikcija između dugogodišnjeg političkog aktivizma premijera Viktora Orbana protiv masovnih migracija u Europu i venezuelskog programa zbog mađarskog porijekla primljenih izbjeglica.

"Govorimo o Mađarima, a Mađare ne smatramo migrantima", rekao je šef Orbanovog ureda Gergely Gulyas na konferenciji za medije.

"Imaju pravo na povratak kući"

"Oni, kao i drugi Mađari, imaju pravo na povratak kući", dodao je Gulyas i otkrio kako je prvi migrant u sklopu programa stigao u Mađarsku prošle godine.

Index.hu piše kako je Mađarska osigurala zrakoplovne karte, smještaj, tečaj mađarske kulture i jezika, kao i dokumente koji su im omogućili da nađu zaposlenje. Mađarska je dosad primila oko 300 ljudi.

Migranti su prvo smješteni u hotelima izvan gradova, a neki od njih su već uspjeli pronaći posao.

Oko 5000 Mađara emigriralo je u Venezuelu, većinom nakon Drugog svjetskog rata.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara