Mađarska ukinula priznavanje rodnog identiteta transrodnih osoba

Mađarska ukinula priznavanje rodnog identiteta transrodnih osoba
Foto: EPA

USPRKOS negodovanju i prosvjedima međunarodne zajednice Mađarska je zabranila upis promjene spola u matične urede i ukinula pravno priznavanje rodnog identiteta transrodnih osoba.

Parlament je sa 134 glasa usvojio članak 33 prijedloga zakona koji rod definira kao "biološki spol dobiven rođenjem i utemeljen na primarnim karakteristika spola i kromosoma". 

Protiv članka je glasalo 56 zastupnika, a četvero je bilo suzdržano.

Upis promjene spola bio je moguć od 2004. 

Od 2004. do sada u toj članici EU je bio moguć upis promjene spola i izdavanje novih osobnih dokumenata.

"Žalosno je i skandalozno da je parlament odlučio usvojiti taj grozni zakon usprkos zabrinutosti više desetaka udruga civilnog društva i međunarodnih organizacija, među kojima su Vijeće Europe, Europski parlament i razna tijela Ujedinjenih naroda", rekao je Tamas Dombos, član mađarskog LGBT saveza.

"Upotrijebit ćemo sva moguća pravna sredstva kako bismo osporili taj zakon pred mađarskim i međunarodnim sudištima", poručio je Dombos.

Amnesty International (AI) je ocijenio da je odluka Budimpešte u suprotnosti s međunarodnim i nacionalnim obvezama Mađarske koje se odnose na ljudska prava.

Početkom svibnja mađarski parlament je odbio ratificirati Istanbulsku konvenciju, međunarodni dokument o sprečavanju nasilja nad ženama, zbog, kako je rečeno, promoviranja "destruktivne rodne ideologije".

Na mađarskim sveučilištima su već ranije ukinuti rodni studiji

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara