Mađarska vlada predstavila antiimigrantski zakon, dopušta zabranu rada nevladinih organizacija

Mađarska vlada predstavila antiimigrantski zakon, dopušta zabranu rada nevladinih organizacija

Foto:

MAĐARSKA nacionalistička vlada predstavila je zakon koji će omogućiti ministru unutarnjih ovlasti da zabrani nevladine organizacije (NGO) koje podržavaju migraciju i predstavljaju "državni sigurnosni rizik".

Zakon, podnesen u parlamentu u utorak navečer, ključan je dio antiimigracijske kampanje premijera Viktora Orbana, a usmjeren je i protiv američkog ulagača Georgea Sorosa čiji su filantropski ciljevi namijenjeni jačanju liberalnih vrijednosti u istočnoj Europi.

Prema vladi, cilj je zakona odvratiti ilegalnu imigraciju

Vlada je rekla da zakon, koji će također nametnuti 25 posto poreza na strane donacije NGO-ima koje podupiru migraciju u Mađarskoj, ima cilj odvratiti ilegalnu imigraciju za koju Orban kaže da potkopava europsku stabilnost.

Mađarska, kao i Poljska, ima nacionalističku vladu koja se sukobljava s vodstvom Europske unije u Bruxellesu zbog svojega autoritarnog stava koji se razlikuje od standarda EU-a o demokraciji i vladavini prava.

Međutim, Orbanova poruka, koja štiti konzervativna kršćanska uvjerenja i odbija multikulturalizam, pala je na plodno tlo kod mađarskih birača i očekuje se da će stranka Fidesz osigurati treći mandat na općim izborima 8. travnja.

Moguće raspuštanje nevladinih organizacija

Zakon kaže da se nevladine organizacije koje "sponzoriraju, organiziraju ili podržavaju ulazak ili ostanak građana iz treće zemlje na mađarski teritorij preko sigurne treće zemlje kako bi proširile međunarodnu zaštitu kvalificiraju kao organizacije koje podržavaju migraciju".

Takve aktivnosti, poput kampanja, zagovaranja migracije, uzimanja volontera, tiskanja knjižica - morat će odobriti ministar unutarnjih poslova, koji bi mogao uskratiti dopuštenje vidi li u tome "državni sigurnosni rizik" .

Nastavi li nevladina organizacija s takvom aktivnošću, mađarski tužitelji mogli bi djelovati tako da joj povuku porezni broj i tako je paraliziraju, nametnu joj teške kazne i na kraju je raspuste.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara