Mađarska: Žele nas uništiti tržišni spekulanti koji igraju na jaki dolar i slabljenje eura

Foto: AFP

FINANCIJSKA situacija u Mađarskoj je ionako bila loša, a sinoć je postala još gora kada je agencija S&P srezala njen kreditni rejting na BBB-, što označava spekulativnu sferu, odnosno status "smeća".

To je automatski prouzročilo rast prinosa na mađarske obveznice s dospijećem plaćanja od deset godina. Danas su se na sekundarnom tržištu mađarske obveznice prodavale po kamati od 9,3 posto, a već se kamate od sedam posto smatra zonom u kojoj bailout postaje nužnost.

S&P je kao glavni razlog za takvu odluku naveo sumnje u neovisnost mađarske centralne banke. "Prema našem mišljenju, povjerenje u stabilnost mađarskog ekonomskog i političkog okvira je oslabilo, a to će naštetiti mađarskom rastu u srednjoročnom pogledu", priopćila je agencija.

Mađarska vlada je kritizirala odluku agencije. "Ova procjena očito nije utemeljena na realnoj procjeni činjeničnog stanja u mađarskoj ekonomiji i financijama. Riječ je o pritisku spekulanata na tržištu koji žele ojačati dolar i oslabiti eurozonu", odgovorilo je mađarsko ministarstvo ekonomije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara