Mađarski državni tajnik za manjine u posjetu Hrvatskoj

HRVATSKI ministar vanjskih poslova Tonino Picula i zamjenik ministra Ivan Šimonović razgovarali su u srijedu s državnim tajnikom za manjinska pitanja u Uredu mađarskog premijera, Vilmosom Szabom, o suradnji između dviju zemlja u području zaštite manjina.

Mađarski državni tajnik, koji boravi s izaslanstvom u jednodnevnom službenom posjetu Hrvatskoj, razgovarao je i s pomoćnikom ministra vanjskih poslova Nenadom Prelogom. Prema priopćenju Ministarstva vanjskih poslova, njih su dvojica, uz stručna izaslanstva obiju strana, razmotrili aktualna pitanja suradnje te iskustva dviju zemalja u području zaštite manjina, kako u pogledu brige za vlastite manjine u susjednim zemljama, tako i za nacionalne manjine i etničke zajednice u svojim državama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Mađarsko je izaslanstvo izvijestilo hrvatsku stranu o najavljenim izmjenama Zakona o Mađarima izvan granica u skladu s primjedbama pojedinih međunarodnih organizacija za ljudska prava i nekih susjednih zemalja.

Posebna je pozornost na sastanku posvećena nedavno usvojenom hrvatskom Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina.

Hrvatska i mađarska strana su suglasne da jednaki tretman svih manjinskih udruga u obje države pridonosi boljem položaju manjina i pogoduje dobroj međudržavnoj suradnji, ističe se u priopćenju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara