Mađarskoj u interesu da Hrvatska što prije postane član EU

Hrvatska i Mađarska zajednički podupiru izgradnju budućeg koridora V c, koji će povezivati dvije susjedne države gospodarski i turistički, izjavili su danas predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks i predsjednica Parlamenta Republike Mađarske dr. Katalin Szili, nakon sastanka u Osijeku.

Cilj nam je da se, primjerice, prespava u Budimpešti, doručkuje u Pečuhu ili Osijeku, a spava u Rijeci ili Splitu, kazali su.

Hrvatska i Mađarska i dalje će razvijati regionalnu suradnju, ali i suradnju parlamentarnih odbora.

U Budimpešti će se u svibnju sljedeće godine održati susret 25 predsjednika parlamenata iz Europske unije, a predsjednica mađarskog Parlamenta koja je dopredsjednica toga skupa, pozvala je predsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa da također bude prisutan.

"Mađarska podupire hrvatski put za ulazak u EU", kazala je dr. Katalin Szili, dodavši kako je danas izražena obostrana želja da do 2010. godine, uz Pečuh, i Osijek bude grad zaštićene svjetske baštine. Naglasila je da će Hrvatska i Mađarska zajednički raditi na tom projektu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Mađarskoj je u interesu da Hrvatska što prije postane članica Europske unije", rekla je dr. Katalin Szili.

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks zahvalio se dr. Katalin Szili na njezinom osobnom doprinosu da Hrvatska postane kandidat za EU.

Nakon razgovora u Osječko-baranjskoj županiji Vladimir Šeks i dr. Katalin Szili posjetili su Mađarski prosvjetno kulturni centar u Osijeku.

Predsjednica Parlamenta Republike Mađarske potom se u mađarsko Generalnom konzulatu u Osijeku sastala s predstavnicima mađarske zajednice u Republici Hrvatskoj.

(Hina) xvs ysp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara