Madrid će u Kataloniji raspisati prijevremene izbore nakon što joj oduzme autonomiju

Madrid će u Kataloniji raspisati prijevremene izbore nakon što joj oduzme autonomiju

Foto:

VLADAJUĆA španjolska Narodna stranka desnog centra i najveća oporbena stranka Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE) dogovorile su organiziranje prijevremenih parlamentarnih izbora u Kataloniji u siječnju, nakon što na snagu stupi članak Ustava koji omogućuje Madridu preuzimanje kontrole nad katalonskom vladom.

To je danas potvrdila članica PSOE-a i nekadašnja ministrica kulture Carmen Calvo, gostujući u jutarnjem programu španjolske javne televizije TVE. Calvo je u ime socijalista pregovarala s vladajućom strankom premijera Mariana Rajoya.

PSOE i Narodna stranka mijenjaju se na vlasti u Španjolskoj gotovo 40 godina.

Iz Katalonije poručuju: "Problem neće nestati"

"Članak 155. je jedini izlaz kojeg nam dopušta Ustav i koji će nam vratiti smirenost. Vlada neće suspendirati autonomiju Katalonije, nego onemogućiti zagovornike nezavisnosti, koji su regionalnu vladu pretvorili u oruđe za odcjepljenje, da nastave dalje raditi ovo što rade", rekla je Calvo.

Sutra će se u Madridu sastati španjolski ministri koji bi u parlament trebali uputiti prijedlog mjera iz članka 155. koji središnjoj vladi dopušta preuzimanje administracije u Kataloniji kako bi ona poštivala odredbe španjolskog Ustava. Vlada bi nakon odobrenja gornjeg doma parlamenta, u kojem Narodna stranka ima većinu zastupnika, mogla postaviti tehnokratsku vladu u Kataloniji pa sazvati izbore za siječanj. Na to se odlučila nakon što je procijenila kako katalonska vlada ne odustaje od nezavisnosti.

"To je tipka kojom će zakomplicirati situaciju, stvoriti puno tenzija", rekla je Ada Colau, gradonačelnica Barcelone, glavnog grada Katalonije, gostujući u petak na televiziji Antena 3.

"Kakvi će to biti izbori kojima će Narodna stranka i PSOE upravljati iz Madrida. Kakvo god netko imao stajalište, potrebno je razmišljati o posljedicama. Problem neće nestati", dodala.

"Vođa PSOE-a Pedro Sanchez najavio je u svojoj predizbornoj kampanji micanje Rajoya s vlasti, a sada s njim dogovora ovo umjesto da bude najveći zagovornik dijaloga", istaknula je Colau. Ona napominje da je jedino rješenje dijalog između španjolske i katalonske vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Nema nikakvog razloga za primjenom članka 155. jer ovdje (u Kataloniji) svi znamo da nije proglašena nezavisnost", izjavila je Colau.

Civilna garda nastavlja s upadima, građani dižu novac iz banaka

Španjolska civilna garda, koja je u četvrtak upala sa sudskim nalogom u policijsku postaju u katalonskom gradu Lleidi, u petak je ušla u Tehnološki i informacijski centar (CTTI) katalonske vlade. Traži dokumente, odnosno zabilježenu komunikaciju, kojom bi dokazala kako katalonska policija namjerno, po nalogu katalonske vlade, nije htjela onemogućiti stanovnike da glasuju na referendumu o nezavisnosti, kojeg je bio zabranio španjolski Ustavni sud.

Zaposlenici su se okupili u prosvjedu ispred zgrade razvukavši žuto-crvenu katalonsku zastavu. 

U petak ujutro su građani Katalonije počeli podizati novce sa svojih računa u bankama La Caixa i Sabadell u znak prosvjeda jer su te banke odlučile premjestiti sjedišta. La Caixa premjestila je urede u Valenciju, u susjednu autonomnu pokrajinu, dok je Sabadell prebacio sjedište u grad Alicante, također u istu pokrajinu, a namjerava ga konačno prebaciti u Madrid.

"Pretpostavlja se da je to naša banka, no vidi...", rekla je stanovnica Esther koja je sa svojim partnerom podigla "sav novac" kojeg su imali ondje. "Nemamo puno novca. Držat ćemo ga zasad doma", kaže.

Nevladine organizacije Omnium i Katalonska nacionalna skupština, čiji su lideri pritvoreni u Madridu, pozvali su građane da od 8 do 9 ujutro podižu novac iz banaka kao oblik prvog "mirnog prosvjeda". Za subotu u 17 sati najavljena su masovna okupljanja koja organizira oko 80 katalonskih organizacija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara