Madrid počeo kontakte s ETA-om

ŠPANJOLSKA vlada počela je kontakte s krugovima bliskim ETA-i kako bi ispitali mogućnost primirja s baskijskom organizacijom, piše u petak dnevnik La Razon pozivajući se na vladine izvore.

Glasnogovornik vlade nije želio dati svoj komentar, podsjećajući samo na izjave premijera Josea Luisa Rodrigueza Zapatera od srijede, prema kojima će "vlada na licu mjesta učiniti što treba ako postoji mala mogućnost" da okonča terorističke aktivnosti ETA-e.

Premijer je inzistirao na tome da "ETA-u i svijet nasilja neće slušati ni vlada ni društvo, dok ne utihne oružje i dok se nasilje ne osudi".

Rodriguez Zapatero zadužio je čovjeka od povjerenja da koordinira kontakte za koje znaju samo neki članovi izvršnog tijela i španjolske Socijalitičke radničke stranke, tvrdi La Razon.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Baskijska oružana organizacije želi da se pregovori vode o legalizaciji političkog ogranka Batasune, koju je španjolsko pravosuđe zakonom zabranilo u ožujku 2003., te o oslobađanju zatvorenih ripadnika ETA-e koji su odslužili tri četvrtine zatvorskih kazni, pišu novine.

Legalizacija Batasune omogućila bi sudjelovanje na baskijskim regionalnim izborima u svibnju, primjećuje La Razon.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara