Maduro otišao u Moskvu na sastanak s Putinom

Maduro otišao u Moskvu na sastanak s Putinom
Foto: EPA

VENEZUELSKI predsjednik Nicolas Maduro, u sukobu s oporbenim čelnikom Juanom Guaidóom, stigao je u Moskvu na susret s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom kako bi razgovarali o uplitanju trećih zemalja u Venezuelu.

Maduro je na Twitteru napisao da je u Rusiju stigao učvrstiti "povijesne i vrlo pozitivne veze" između dviju zemalja.

"Bratstvo koje smo godinama gradili usmjereno je na stvaranje uspješne budućnosti Venezuele", napisao je.

Sastaju se sutra

Dvojica predsjednika će se sastati u srijedu u četiri oka kako bi prije svega razgovarali o izravnom uplitanju trećih zemalja u latinoamerička pitanja, naveo je Kremlj.

Nakon susreta će uslijediti rusko-venezuelski razgovori, precizirao je glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov. "Razgovarat će se o svim aspektima bilateralne suradnje."

Nije poznato koliko će se Maduro zadržati u službenom posjetu Rusiji.

Ruska prijestolnica će od 2. do 5. listopada biti domaćin godišnjeg energetskog foruma, ali još nije jasno hoće li Maduro na njemu sudjelovati.

Nicolas Maduro je posljednji put u Rusiji bio u prosincu prošle godine kada ga je u Moskvi primio Putin.

Rusija ne podupire Madura

Venezuelski predsjednik, na vlasti od 2013., izabran je na drugi mandat 2018. na izborima koje je oporba bojkotirala i čije rezultate nije priznala, baš kao ni velik dio međunarodne zajednice.

Krajem siječnja čelnik venezuelske oporbe Juan Guaidó se proglasio privremenim predsjednikom, ali nije uspio srušiti socijalističkog čelnika.

Guaidóa je kao privremenog predsjednika priznalo pedesetak zemalja, ali Rusija i Kina i dalje podupiru Madura.

Među zemljama koje podupiru Guaidóa su i Sjedinjene Države koje su uvele veći broj gospodarskih sankcija ne bi li Madura izložile pritisku, pa tako i embargo na naftu, glavni izvor venezuelskih prihoda.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara