Magistar "udbaških" znanosti

KAD MALO razmislite, bilo je to zapravo samo pitanje vremena. Nitko tko je ikad pozdravljao nacističkim pozdravom i veličao Antu Pavelića, a Ante Đapić je to radio u više navrata, ne može se smatrati naročito razboritom osobom, a konačnu potvrdu o "puknuću" šefa HSP-a i gradonačelnika Osijeka dobili smo u srijedu.

Naime, danas je objavljen intervju u kojem dotični iznosi nebuloze koje kod normalnih ljudi, odnosno kod onih koji do kraja uspiju pročitati Đapićev intervju, za posljedicu mogu imati dvije stvari; nekontrolirani smijeh ili onaj neobičan osjećaj kad vam je neugodno zbog tuđe gluposti.

Nižepotpisani otvoreno priznaje da je komentiranje Đapićevih "bisera" dva dana zaredom možda ipak pretjerano, ali što možemo kad nam dotični nudi materijala napretek.

Iako je formalni povod razgovora s Đapićem bio HSP-ov prijedlog zakona o lustraciji, osječki gradonačelnik priliku je iskoristio kako bi javnost zasuo tvrdnjama kakve u Hrvatskoj nisu izrečene od "zlatnih vremena" Hrvoja Šošića.

Navedimo samo činjenicu da je Đapić u intervjuu Jutarnjem listu ravno 13 puta spomenuo riječ Udba odnosno njezine izvedenice i bit će vam jasnije o čemu se radi. Podatak da zloglasna tajna služba pokojne Jugoslavije ne postoji zadnjih 15 godina nije zasmetala Đapića u iznošenju svojih opskurnih optužbi.

Prema tvrdnjama lažnog magistra, bivši djelatnici Udbe rade na uredničkim pozicijama na HTV-u, sjede u Saboru, rade na hrvatskim fakultetima. Zbog djelovanja "udbaša" na hrvatskim fakultetima, tvrdi Đapić, ispite prolaze srpski studenti, a Hrvati padaju na njima. Đapić tvrdi da "zna prepoznati tekst koji je napisao udbaš" i to jer su mu, pazite sad ovo, udbaši 1965. ušli u kuću i odveli oca. Nema veze što je u tijeku 2006. godina, Đapić jednostavno zna da "oni" djeluju i dalje, baš kao što je Ivan Mikulić znao da ga na Eurosongu truje ista da Udba.

Naravno da Đapić u svojim teorijama urote ne iznosi nijedno konkretno ime, argument ili dokaz, ali teoretičarima zavjere takve sitnice nikad nisu smetale.

Budući je u svakoj optužbi ključno pronaći motiv, što pravni stručnjak Đapićevog formata zasigurno zna, posebno je smiješno uočiti kako Đapić argumentira svoje tvrdnje o udbašima koji, eto, drmaju hrvatskim društvom.

"Ne rade oni za CIA-u ili neke druge strane službe. Ne, ne. Njihov je krimen nešto drugo: njihov svjetonazor. To nisu iskreni domoljubi, oni su tek pristali na hrvatsku državu. Njihove vrijednosti u potpunosti odudaraju od vrijednosti na kojima je stvorena Hrvatska. Njima je kao suradnicima Udbe bio posao očuvati Jugoslaviju. Jugoslavija je njihov svjetonazor. Oni danas rade za svoje vrijednosti." - tvrdi Đapić.

Šteta samo da je Đapić očito nesvjestan činjenice da ni David Copperfield u suradnji s Houdinijem više ne može spasiti pokojnu SFRJ, pa tako neće ni šačica imaginarnih udbaša koji valjda žive još samo u kockastim glavama Đapićevih istomišljenika.

Neven Barković

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara