Plenković opako mulja oko Ine: Prvo će je kupiti pa onda prodati?

Plenković opako mulja oko Ine: Prvo će je kupiti pa onda prodati?

Foto: FaH/Pixsell/Borna Filić

NA BADNJAK prošle godine premijer Plenković objavio je na izvanrednoj konferenciji da će država u svoje vlasništvo vratiti Inu kupovinom dionica mađarskog MOL-a. Devet mjeseci kasnije raspisao je natječaj za savjetnika za kupovinu MOL-ovog udjela, a u isto vrijeme je, čini se, odustao od ideje o nacionalizaciji.

Samo po sebi to nužno i ne mora biti loša vijest, osim što premijer nije imao hrabrosti o tome javno progovoriti.

Umjesto strateške kompanije, strateški partner

"Donijeli smo političku odluku o povratku Ine u vlasništvo Republike Hrvatske. Odluka je donesena u najboljem interesu RH i, uvjeren sam, najboljem interesu Ine kao naše strateške naftne kompanije", govorio je Andrej Plenković 24. prosinca 2016. nakon izgubljene arbitraže.

Jučer je pak krenula drugačija priča - umjesto strateške kompanije pojavljuje se strateški partner pa možemo zaključiti da vlada ipak odustaje od nacionalizacije.

"Zadatak investicijskog savjetnika odnosio bi se na procjenu vrijednost Ine, evaluaciju i razmatranje potencijalnih strateških partnera u provedbi transakcije otkupa dionica. Tko je za?", kazao je premijer 24. kolovoza na sjednici vlade.

Nije se potrudio ni pokušati pojasniti ovaj obrat nego se odmah prebacio na sljedeću točku, "Prijedlog odluke o raspisivanju prijevremenih izbora za Gradsko vijeće Grada Orahovice".

Vlada kupuje od MOL-a pa prodaje?

Umjesto da premijer sazove konferenciju za medije i osobno pojasni kako i zašto se odustalo od mjesecima najavljivane kupovine i koji su mu zapravo planovi s Inom, Plenkovićeve igre tumače vladi bliske novine koje danas pojašnjavaju da vlada traži novog ulagača koji bi zamijenio MOL i donosio listu mogućih nasljednika.

Prema nekim izvorima, vlada ne bi dugo zadržala MOL-ov paket ako bi ga ipak kupovala (?!) i svi se nadaju da će ovaj put, za razliku od prethodnog slučaja s Mađarima, Plenković pronaći "pravog" ulagača. Jedan od njegovih prethodnika, Ivo Sanader, pronašao je pravog ulagača - samo za sebe.

Do jučer je HDZ zagovarao ideju da se kupovina Ine financira prodajom dijela HEP-a, mjesecima se gurala teza da se upravo zbog toga ide u privatizaciju. I sada kada je napravljen prvi korak prema privatizaciji, jer izmijenjeni Zakon o vodama ide u javnu raspravu, možda im više neće ni trebati novac od HEP-a.

Pod uvjetom da strani konzultanti uspiju pronaći zamjenu za MOL.

Jedno je sigurno, ovim natječajem vlada ne kupuje samo savjete nego i vrijeme, i stvara dojam da nešto radi. No izostane li interes novih ulagača, nije isključeno da se uoči izbora vlada ponovo vrati priči o strateškoj tvrtki i nacionalizaciji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara