Magnetski pol se ubrzano pomiče. Što će to značiti za naše mobitele?

Magnetski pol se ubrzano pomiče. Što će to značiti za naše mobitele?
Foto: 123rf

SJEVERNI magnetski pol se tako brzo pomiče prema Sibiru da bi se mogao poremetiti navigacijski sustav unutar naših pametnih telefona, otežavajući pritom rad aplikacijama s kartama, piše CNN.

Kao što smo već pisali na Indexu, Zemljin sjeverni magnetski pol se u posljednjih nekoliko desetljeća sve brže pomiče prema Rusiji. Znanstvenici su stoga zaključili kako dosadašnje procjene njegova položaja više nisu dostatne za preciznu navigaciju.

Stoga su stručnjaci ovog ponedjeljka, godinu dana ranije nego što je to planirano, ažurirali podatke o njegovu položaju.

Naime, za razliku od sjevernog zemljopisnog pola, koji je nepomična i najsjevernija točka na našem planetu, sjeverni magnetski pol se s vremenom polako seli iz kanadskog Arktika prema Rusiji.

Ubrzao s 15 na 55 kilometara godišnje

Tako se od 1831. godine, kada je prvi put pozicioniran u kanadskom Arktiku, sjeverni magnetski pol pomaknuo oko 2.300 kilometara prema Sibiru, a njegovo pomicanje se od 2000. godine ubrzalo s 15 na 55 kilometara godišnje.

“Razlog tome su turbulencije u vanjskoj, tekućoj jezgri Zemlje. Tamo se nalazi vrući ocean željeza i nikla, a njegovo gibanje stvara električno polje“, rekao je geofizičar Daniel Lathrop sa Sveučilišta Maryland.

Problem s aplikacijom Google Maps?

Američke i britanske državne agencije ažuriraju lokaciju magnetskog sjevernog pola i stvaraju novi navigacijski model svakih pet godina, no ove su godine to trebale učiniti ranije zbog sve bržeg kretanja magnetskog pola.

Mada se ažurirani navigacijski model najčešće koristi u vojne svrhe, ovoga puta će se primijeniti i u kartografskim sustavima kompanija Google i Apple, kako bi mapiranje i dalje ostalo precizno.

Međutim, piše CNN, promjene u sustavima trebale bi biti ograničene na područja iznad 55. stupnja sjeverne geografske širine.  

"Neće biti razlike za korisnike tih kartografskih sustava koji žive ispod 55. stupnja sjeverne geografske širine", rekao je za CNN geofizičar Ciaran Beggan, iz organizacije British Geological Survey.

Osim što bi pomicanje magnetskog pola moglo predstavljati problem za funkcioniranje kompasa u pametnim telefonima, moglo bi utjecati i na druge elektroničke uređaje.

Primjerice, zrakoplovi i brodovi također se orijentiraju pomoću procjene položaja magnetskog pola, ali se time služe samo u smislu pomoćne navigacije. Novi model trebao bi pomoći pri rješavanju tih problema.

Pomicanje magnetskog pola ne utječe na GPS sustav jer se on temelji na satelitskoj tehnologiji.

Polovi će zamijeniti svoja mjesta

Svjetski znanstvenici smatraju da će magnetski polovi na kraju zamijeniti svoja mjesta. To se već dogodilo mnogo puta u povijesti Zemlje, ali ne u posljednjih 780.000 godina.

"Nije pitanje hoće li magnetski polovi zamijeniti mjesta, pitanje je kada će se to dogoditi", rekao je geofizičar Lathrop.

No, ta nas zamjena pozicija ne bi trebala previše zabrinjavati. Polovi ne bi trebali odjednom zamijeniti svoja mjesta, već se radi o procesu koji će trajati 1000 ili više godina.

Čeka li nas katastrofa?

Vrlo spori proces zamjene mjesta magnetskih polova omogućit će nam razdoblje duge pripreme, što je dobra vijest jer se radi o procesu koji može trajati više tisuća godina.

No, loša vijest je ta što nas magnetsko polje našeg planeta štiti od štetnog Sunčeva i kozmičkog zračenja, a pri procesu zamjene mjesta moglo bi doći do slabljenja magnetskog štita. 

No, prema znanstvenicima iz NASA-e, djelovanje štita ne bi trebalo nestati u potpunosti, stoga nas ni u tom slučaju ne čeka neki kataklizmički događaj.

Ono što se može dogoditi je da će sav život na našem planetu biti izložen višim razinama zračenja, što s vremenom može prouzročiti porast oboljenja od raznih bolesti, poput raka. Također, zbog slabljenja magnetskog štita mogu nastati oštećenja na svemirskim letjelicama i na električnoj mreži na Zemlji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara