Majka natjerala katoličku školu u Londonu da dopusti djevojčicama da nose hlače

Majka natjerala katoličku školu u Londonu da dopusti djevojčicama da nose hlače
Ilustracija: 123rf

MAJKA sedmogodišnjakinje koja je svaki dan plakala jer je morala nositi suknju u školi najavila je kako planira poduzeti pravne korake protiv vladinih “diskriminatornih” pravila o uniformama, piše The Independent.

Roberta Borsotti ispričala je za ovaj portal kako je tri godine morala brisati suze svojoj kćeri koja je uzastopno ponavljala pitanje: “Ako dječaci i učitelji mogu nositi hlače, zašto ja ne mogu?”

Naposljetku je gospođa Borsotti uspjela uvjeriti katoličku školu u Londonu koju pohađa njena kći da odustane od politike uniformi nakon što je prošli mjesec zaprijetila da će krenuti u pravnu bitku, a sada želi od vlade da učini isto.

Ova majka troje djece planira podvrgnuti pravnoj reviziji Odjel za obrazovanje kako bi se uvjerila da nijedno drugo dijete ne bi doživjelo nevolje i frustracije kroz koje je prošla njena obitelj.

"Svako jutro je plakala"

“Bilo je iscrpljujuće za nas kao obitelj jer je tri godine moja kći bila nesretna. Svako jutro je plakala I pitala me: ‘Što činim krivo? Je li nešto nije u redu sa mnom?’”, izjavila je gospođa Borsotti za The Independent.

Naglasila je kako je vrijeme da Odjel za obrazovanje preispita svoje smjernice u odnosu na standard ljudskih prava te je pokrenula crowdfunding kampanju za pravne korake protiv vlade.

Jedna analiza koja je objavljena ovog tjedna pokazala je kako je najmanje 40 srednjih škola zabranilo nošenje suknji. Neke škole su se odlučile za rodno neutralnije uniforme prihvatljivije transrodnim učenicima. Prošlog mjeseca škola Chiltern Edge u Sonning Commonu izjavila je kako dječacima nije dozvoljeno nošenje kratkih hlača tijekom ljeta, ali ako žele, mogu nositi suknje.

Na stranici na kojoj je obitelji Borsotti dosad prikupila 58 tisuća funti u svojoj kampanji stoji: “Pravila za uniforme za djevojke ne bi se trebale svoditi na suknje protiv hlača. Pravila za uniforme trebale bi djevojčicama omogućiti jednakost u odabiru uniformi i jasno odražavati njihovo pravo da nose ono u čemu se osjećaju udobno.”

Glasnogovornik Odjela za obrazovanje rekao je za The Independent kako su odluke o školskim uniformama stvar lokalne razine i školskih ravnatelja koji najbolje znaju koje su potrebe njihovih učenika.

“Kako bi pomogao ravnateljima, Odjel propisuje najbolje prakse. Podupiremo škole da donose takve odluke, no očekujemo da se savjetuju s roditeljima i učenicima te da osiguraju da su njihova pravila u skladu sa zakonom o ravnopravnosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara