Majka pretučenog mladića za Index: "Policajac ga je u lisicama odveo do ćelije i umlatio"

Majka pretučenog mladića za Index: "Policajac ga je u lisicama odveo do ćelije i umlatio"

Foto: Čitateljica Indexa

17-GODIŠNJI mladić iz Svibovca kod Varaždina prekjučer je završio na varaždinskoj policiji. Pokušao je prijaviti narušavanje javnog reda i mira. Međutim, kad je njegova majka otišla po sina u policijsku postaju, tamo ga je, tvrdi ona, zatekla pretučenog i u lisicama.

>> Tinejdžer ušao u varaždinsku policiju napraviti prijavu, završio pretučen u bolnici

Razgovarali smo s mladićevom majkom (podaci poznati redakciji, op.a.). Opisala nam je trenutno stanje svog sina, kao i događaje koji su mu prethodili. Ustupila nam je fotografije svog sina iz bolnice, koje su snimljene prije nekoliko sati.Zadržan na kirurgiji

"Još uvijek je u bolnici. Na dječjoj kirurgiji je. Napravili su mu rendgen, izvadili su mu krv i obavili cjelokupni pregled. Smjestili su ga na odjel jer se žalio na ozljede na glavi. Doktori na prijemnoj ambulanti i na kirurgiji rekli su da smatraju da bi ga se ipak trebalo zadržati na promatranju. S obzirom na to da se radi o maloljetniku, upitali su me jesam li voljna potpisati da dijete ostane na odjelu. Naravno, potpisala sam. Dijete je već dva dana tamo", rekla nam je.Policajac u sobi

Kaže kako je u bolničku sobu postavljen i jedan policajac.

"Policija je jučer postavila djelatnika tamo. Bio je na odjelu cijeli dan. Bio je cijeli dan u sobi s mojim sinom. Moje dijete je navodno uhićeno. Upitala sam policajca hoće li biti tu cijeli dan. Rekao je da hoće, ali onda su došle sestre i upozorile ga da ovo nije takav odjel ni takav tip bolnice. Rekle su mu da ovo nije zatvorska bolnica, nego dječji odjel koji se zaključava, a on ih je upitao imaju li kakve čuvare u bolnici. Kazao je da mu je šef rekao da čuva Patrika jer je moje dijete uhićeno. Kaže da je uhićen zbog napada i vrijeđanja službene osobe.

Nakon toga, u bolnicu stiže zamjenik načelnika. On je zapitkivao zbog čega se to toliko proširilo. Rekao mi je da sam digla preveliku hajku na varaždinsku policiju i da je predaleko sad otišlo", kaže nam mladićeva majka."Tražimo oružje"


"Do danas mom sinu nije pružena psihološka pomoć, iako je još uvijek tamo sam u sobi. Nije se očitovao ni Centar za socijalnu skrb, a morali bi. Kad se nešto dogodi maloljetniku, policija bi trebala obavijestiti socijalnu službu. Kad se dogodi neki slučaj s obiteljskim nasiljem, odmah se zove socijalna služba. Ovdje nitko nije zvao socijalnu službu.

Umjesto toga, kad sam otišla doma po pidžamu i pribor za mog sina, meni je na vrata banulo pola policijske stanice.

Došli su mi i poručili: 'Gospođo, evo nalog za pretres stana. Imate premetačinu, tražimo oružje'", rekla nam je majka.

"Napadnut i oštećen"


Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prepričala nam je i događaje koji su prethodili cijelom incidentu. Opisala nam je kako joj je sin upao u probleme ispred lokalnog kafića.

"S jednim prijateljem iz sela otišao je u 68-icu, lokalni birc. Mama od prijatelja ih je odvezla u grad autom. Došli su u taj kafić, a nakon nekog vremena izbacivač im je rekao da moraju izaći van jer nisu punoljetni. Izašli su van, a tamo su ih dočekala petorica ili šestorica, koje ne poznaje. Pristupili su mu i napali ga pitanjima: 'Što ti imaš s onim izbacivačem?' Htjeli su se fizički s njim obračunati. Nije se uspio sam obraniti i uzeo je nekakav štap s puta. Mahao je njime ispred sebe kako bi se obranio. U pomoć mu je priskočio prijatelj s kojim je došao i uspio je nagovoriti tu grupu da ga puste na miru. Nazvao je policiju i prijavio je gdje se nalazi i što se događa. Policija je izašla van, pokupila ga i odvezla u stanicu", priča nam majka.

"Mene su zvali i rekli mi da je napadnut i 'oštećen'. Rekli su mi da dođem po njega kako bi potpisali zapisnik da ode sve na sud jer mi je sin maloljetan. Kad sam došla u stanicu, zatekla sam potpuno drugačiju priču. Njega tamo nije bilo. Rekli su mi da se zakvačio s jednim djelatnikom, rekli su mi da ga je vrijeđao. Kasnije sam doznala da je taj djelatnik govorio mom sinu: 'Što je, seronjo? Jebem ti majku, ako si frajer, zašto se nisi potukao s tim likovima nego si zvao policiju?' Iz istog su sela, on i taj policajac. Prijetio mu je da će ga našamarati.''

"Bacio ga je na pod i pozvao kolege"

"Sin mi je bio isprovociran i isfrustriran. Počeo je plakati. Mali je priznao da je vani popio, ali je bio ok. U postaju su dolazile ostale cure i dečki koji su također bili tu i govorili policajcima da je bio ok, da nije nikoga izazivao i da je bio napadnut", dodaje mladićeva majka.

"Moj sin je tražio mobitel. Htio me zvati, a policajac mu nije htio dati. Bio je uporan, a on mu nije htio dati mobitel. Nije odustajao, a policajac ga je počeo šamarati. Bacio ga je na pod i pozvao kolege. Stavili su mu lisice, odvukli ga iz te prostorije i odveli u pritvor. Tamo su ga s lisicama odveli do ćelije i tamo ga je još smlatio. Ostavili su ga tamo u pritvoru, samog i zavezanih ruku.

"Čemu sila?"

Dijete mi je proživjelo traumu i nije mu pružena nikakva psihološka pomoć. Nije se javila ni socijalna služba. Jučer su mi došli sa svojim odvjetnikom. On mi je govorio da će biti sve dobro te da je dijete u redu. Rekao mi je da sam burno reagirala. Rekao je da nisam trebala ići u medije jer što će meni mediji u životu dobro donijeti?

Upitala sam ih zašto su upotrijebili silu na mom sinu. Rekli su mi da se ponašao jako agresivno te da je vrijeđao djelatnika. Ako se potukla grupa, zašto ih nisu priveli u postaju? Pa kakvi su oni policajci ako ne mogu savladati dijete od 17 godina? Kakvu su obuku prošli? Nemam problem s tim da su morali savladati nekoga, ali postoji razlika između savladavanja i primjene sile'', rekla je majka mladića u razgovoru za Index."Ni na koji način ozlijeđen"

Policija se oglasila izvanrednim priopćenjem, u kojemu su naveli kako 17-godišnjak "nije ni na koji način ozlijeđen, što potvrđuje i medicinska dokumentacija liječničke ekipe Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Varaždinske županije, koja je u dva navrata i pozivana u Policijsku postaju Varaždin jer su prema maloljetniku uporabljena sredstva prisile".

>> IZVANREDNO PRIOPĆENJE Varaždinska policija priznala primjenu sile na tinejdžeru, dvaput je pozvana Hitna

"Također, nadležne službe za zakonitost postupanja utvrdile su da su sredstva prisile uporabljena zakonito i opravdano te da nije bilo propusta u postupanju policijskih službenika što je potvrđeno i uvidom u video nadzor prostorije u kojoj su sredstva prisile uporabljena, kao i drugih prostorija u kojima je 17-godišnjak boravio u Policijskoj postaji Varaždin", stoji u priopćenju varaždinske policije.

27 godina u policiji

Policajac kojeg se optužuje za premlaćivanje mladića rekao je u razgovoru za Index kako će se "prava istina saznati kad sve završi".

Izravno smo ga upitali je li pretukao tog mladića.

"Molim? Nemojte biti smiješni. Gospodine, radim 27 godina u policiji", glasio je odgovor policajca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara