Majku joj je silovao hrvatski vojnik. Sad se bori za svu djecu kao što je ona

Majku joj je silovao hrvatski vojnik. Sad se bori za svu djecu kao što je ona
Screenshot: DW

TIJEKOM ratova na području bivše Jugoslavije silovane su tisuće žena, a mnoge su ostale trudne. Međutim, njihova djeca još uvijek nisu prepoznata kao žrtve rata, piše DW

Djeca nastala kao rezultat silovanja u BiH su poznata pod nazivom "nevidljiva djeca". 

Ajna Jusić, 25-godišnja studentica psihologije iz Sarajeva, jedna je od njih.

Njihove majke su silovane od strane vojnika sa suprotne strane, ali i UN-ovih mirovnih snaga. 

"Kada sam imala 15 godina, u jednoj sam kutiji našla mamine nalaze od psihologa i psihijatra te njezinu izjavu koju je dala neposredno nakon silovanja. Bila sam sama kod kuće i mislim da sam nestala, više nisam znala tko sam", rekla je Ajna. 

Majka je isprva nije htjela zadržati

Ajninu majku Sabinu silovao je hrvatski vojnik. Ona je negirala da je trudna sve dok nije bilo prekasno za pobačaj. 

"Ma nisam ni pomislila da je zadržim, samo sam čekala termin i datum da se riješim 'toga nečega', nisam ju ni nazivala djetetom", rekla je Sabina Jusić. Međutim, situacija se promijenila i ipak ju je zadržala.

Dodala je kako bi Ajna možda imala lagodniji život da ju je dala na posvajanje te da se ne bi bavila onim čime se sada bavi.

Ipak, Ajnin očuh Nusret ju je objeručke prihvatio te rekao da mu bez nje život ne bi imao smisla. 

Naime, Ajna je pokrenula nestranačku, nevladinu i neprofitnu organizaciju Zaboravljena djeca rata, koja djeluje na području Bosne i Hercegovine. 

Njihova misija je "osigurati pristup obrazovanju, adekvatnoj socijalnoj zaštiti, psihološkoj podršci, tržištu rada i pristup pravdi kroz razumijevanje i zaštitu prava djece rođene zbog rata". 

Ajna kaže da je ponosna na svoju majku i njezinu snagu.

"Ja sam njezino dijete. Nema veze što sam ja dijete iz čina mržnje, ali sam ja njezino dijete. Ona me prihvatila, ona me voli i ona želi da budem sretna", zaključila je Ajna. 

Silovane žene rodile tisuće djece

U periodu između 1992. i 1995. Bosna je bila puna masovnih ubojstava, etničkog čišćenja i silovanja od strane vojnih postrojbi.

Procjenjuje se da su silovane žene rodile do četiri tisuće djece. 

Mnogi su djecu koja su nastala kao produkt ratnog silovanja prozvali "kopiladi" i "djecom neprijatelja", a kolektivna trauma je još uvijek tabu tema u bosanskom društvu, piše DW

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara